Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Haavainen paksusuolentulehdus ja ravintolisät

29.10.2019

Kun haavainen paksusuolentulehdus diagnosoidaan aloitetaan lääkitys mikä pitää sisällään kortikosteroidi-lääkityksen ja 5-ASA-valmisteen. Tarvittaessa antibiootin ja vaikeassa tapauksessa tiopuriini-/biologisen lääkityksen.

Lääkityksen aloituksen yhteydessä ei välttämättä tarvitse tauottaa muita lääkkeitä tai lisävalmisteita tulehduskipulääkitystä lukuun ottamatta. Eli mikäli potilaalla on lääketieteellinen syy käyttää esim. vitamiinivalmisteita niin näitä voidaan käyttää ongelmitta. Magnesiumin puute voi ilmaantua jos henkilöllä on pitkäaikainen mahahappolääkkeiden (PPI-lääkkeet) tai nesteenpoistolääkkeiden käyttö, alkoholin liiallinen käyttö tai pitkään kestänyt krooninen ripuli. Puolet magnesiumin määrästä sijaitsee solujen sisällä ja loput siitä on sitoutuneena luustoon. Magnesiumin seerumipitoisuus (verestä mitattuna) vaihtelee päivittäin. Magnesium poistuu munuaisten kautta jolloin erilaiset munuaissairaudet saattavat altistaa magnesiumpitoisuuden nousuun. Pieni ja mahdollisesti turha magnesiumlisä ravinnossa ei ole vaarallista, jos munuaisten toiminta on normaalia. Liiallinen magnesiumin saanti saattaa kuitenkin altistaa myrkytykselle joka voi pahimmillaan olla kohtalokas. Täten magnesiumvalmisteita käytettäessä suositellaan ajoittain tarkistamaan veren magnesiumpitoisuutta. Magnesium saattaa aiheuttaa haittavaikutuksena lääkityksen alkuvaiheessa löysiä ulosteita ja ripulia. Täten akuutissa koliitin pahenemisvaiheessa se voi provosoida ripulin ilmaantumista ja kannattaa jättää tauolle. Kun akuutti koliitti on rauhoittunut tuotteen voi aloittaa uudelleen.

Glutamiini kuuluu aminohappoihin. Kyseiseen ryhmään kuuluvia aineita käytetään mm. kuntosaliharjoittelussa lihasmassan kasvattamiseen ja suorituskyvyn kasvuun. Glutamiini osallistuu solujen nukleotidisynteesiin ja on tärkeä energialähde nopeasti jakautuvissa soluissa kuten esimerkiksi maha-suolikanavan limakalvon solut. Kyseistä glutamiini-aminohappoa on tutkittu vaikeasti sairailla kemoterapiaa tai sädehoitoa saaneilla potilailla. Tulokset ovat vaihtelevia eikä selvää tehoa ole osoitettu. Glutamiinin on osoitettu vähentävän urheilijoilla raskaan fyysisen harjoituskauden aikana esiintyviä tulehduksia. Glutamiinin käyttöä koliitin aktiivivaiheessa kannattaa välttää ja aloittaa sen käyttö koliitin rauhoituttua annosta asteittain nostaen. Lisäksi tulee muistaa että glutamiinin runsas käyttö voi aiheuttaa glutamiinin kertymistä elimistöön ja aiheuttaa haittavaikutuksia kuten keskushermostoperäisiä oireita.