Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Haavaisen paksusuolen hoito ja seuranta

25.11.2021

Kysyjällä on ollut haavainen paksusuolen tulehdus yli 20 vuoden ajan. Lääkityksenä sairauteen hänellä on ollut 5-ASA- ja kortisonivalmiste. Kysyjää mietityttää tähystystutkimus haavaisessa paksusuolen tulehduksessa.

Haavaisen paksusuolen hoito tähtää oireiden rauhoittamiseen, uusien tulehdusvaiheiden ehkäisemiseen ja potilaan elämänlaadun parantamiseen. Potilaalle sopivan hoidon valinta tapahtuu aina yhteistyössä potilaan ja häntä hoitavan lääkärin välillä. Tavallisesti haavaista paksusuolentulehdusta hoidetaan 5-ASA-valmisteilla. Kortisonivalmisteita käytetään lyhytaikaisesti suolistotulehduksen akutisoitumisvaiheessa. Jos kortisonivalmisteet eivät tehoa, suolta voidaan tarvittaessa rauhoittaa immuunijärjestelmään vaikuttavilla lääkkeillä. Tilanteessa, jossa lääkehoito ei riitä rauhoittamaan tulehdusta, tarvitaan leikkaushoitoa. Leikkauksessa sairas suolen osa poistetaan. Mikäli käytössä olevaan lääkitykseen liittyy ongelmia, on potilaan otettava yhteyttä hoitavaan lääkäriin.

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin ei ole olemassa tiettyä ruokavaliohoitoa, mutta on tärkeää huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta.

Tulehduksellisissa suolistosairauksissa laboratoriokokeet ja suolen tähystäminen ovat tärkeä osa sairauden seurantaa. Riippuen tulehduksen luonteesta, laajuudesta ja sairauden kestosta tähystystutkimus tulee tehdä sovitun ohjeistuksen mukaan. Tähystystutkimus on ainoa tapa, jolla suoliston limakalvon tilanne saadaan todennettua ja otettua hoidon suunnittelussa tärkeät koepalat. Kyseiselle tutkimukselle ei ole olemassa vaihtoehtoa. Mikäli potilas kokee tähystystutkimuksen ongelmalliseksi, voidaan tutkimuksen yhteydessä antaa kipua lievittävää ja mieltä rauhoittavaa lääkettä.

C-ANPROM/FI/IBDD/0185
27.10.2021