
Petri Mäkelä
IBD, anemia ja kivut
07.10.2020
Kysyjällä on löydetty 2016 haavainen paksusuolentulehdus. Kysyjällä hemoglobiini laski ja ulosteessa oli verta, mutta tähystyksissä ei löydetty syytä verenvuodolle. Myöhemmin kysyjällä on ollut myös erityyppisiä kipuja eri puolille kehoa ja nyt alkaa usko loppumaan. Kysyjä haluaa tietää mistä oireet johtuvat.
Jos IBD:n toteamisen ja hoidon jälkeen potilaalla esiintyy anemiaa eli hemoglobiiniarvot ovat matalat, tulee muut mahdolliset anemian aiheuttajat poissulkea.
Ensiksi tulee kartoittaa potilaan ruokavalio, jotta hän saa ravinnosta riittävästi hemoglobiinin rakennusainetta eli hemirauta-yhdistettä. Hemiraudan tärkeä lähde suomalaisessa ruokavaliossa on punainen liha.
Lisäksi tulee poissulkea gynekologiset syyt anemian aiheuttajina.
Jos IBD-potilaalla paksusuoli on remissiossa, tulisi selvittää mahdollinen verenvuoto ylempänä mahasuolikanavassa tähystyksellä (gastroskopia). Jos gastroskopialla ei löydy selitystä verenvuodolle, tulisi harkita ohutsuolen kapselikamera-kuvaus ohutsuoliperäisen syyn poissulkemiseksi.
Tulehduksellisissa suolistosairauksissa voi esiintyä suolen ulkopuolisina oireina nivelkipuja.
Tällöin yleensä laboratoriossa mitattavat reuman merkkiaineet ovat viitealueella eli normaalit. Nivelkipujen syy IBD-potilailla on epäselvä. Nivelkivuista kärsii 6–46 % IBD-potilaista (1). Yleensä vain muutamat ja yksittäiset nivelet oireilevat. Niveliin liittyvä kipu ja turvotus väistyvät itsestään 10 viikon aikana. Kipu voi olla myös seurausta selkänivelten tulehduksesta (spondyliitti) tai lantio-selän liittymäkohdan tulehduksesta (sakroiliitti).
Mikäli potilaalla esiintyy pitkäkestoista selkäkipua, joka haittaa päivittäistä elämää, suosittelen hakeutumaan hoitavan lääkärin vastaanotolle lisätutkimuksia varten. Tällöin voidaan IBD-lääkitystä muokkaamalla rauhoittaa myös tulehtuneita niveliä.