Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

IBD ja anaaliseksi

03.04.2019

Homoseksuaalisessa kanssakäymisessä yhdyntä peräaukkoon rasittaa mekaanisesti peräsuolen limakalvoa, aiheuttaen siihen limakalvorikkoa ja mekaanista venytystä.

Mikäli sairastaa haavaisen koliitin proktiittia, tulee välttää yhdyntää peräsuoleen peräsuolen tulehduksen ollessa aktiivinen. Tällöin ei myöskään suositella seksilelujen käyttöä ennen kuin limakalvon tulehdus on rauhoittunut. Peräsuolen limakalvon ollessa remissiossa, ei yhdynnällä pitäisi olla tulehdusta aktivoivaa vaikutusta eikä täten proktiitin hoitotasapainoa huonontavaa vaikutusta. Tällöin tulee toki huolehtia liukuvoiteen käytöstä ja ehkäisystä sukupuoliteitse tarttuvien tautien varalta. On hyvä, että käytettävä liukuvoide on riittävän viskoosia. Fistausta ei voi suositella haavaisen koliitin proktiittia sairastavalle, koska tällöin peräsuolen seinämään kohdistuu voimakas venytys, aiheuttaen mikrovaurioita peräsuolen limakalvolle. Sukupuolitaudeista mm. tippuri saattaa aiheuttaa peräsuolen limakalvon tulehduksen, jolloin tulee erotusdiagnostisia haasteita haavaisen koliitin proktiitin suhteen.  

Mikäli harrastaa anaaliseksiä peräsuolen limakalvon ollessa tulehtunut, altistaa itsensä veriteitse tarttuville taudeille, kuten HIV, B- ja C-hepatiitit. Tämänkin vuoksi on suositeltavaa, että välttää yhdyntää peräsuoleen ennen kuin limakalvot ovat kunnolla parantuneet. 

Kun peräsuolen limakalvo on remissiossa, ei ole estettä harrastaa anaaliseksiä, kunhan huolehtii riittävän hyvästä hygieniasta ja käyttää laadukasta liukuvoidetta kondomin kera.