Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

IBD ja ihon kutina

05.11.2019

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin (IBD) liittyy myös suolenulkoisia liitännäissairauksia. Tallaisia ovat mm. silmän värikalvon tulehdus, nivelkivut ja kyhmyruusu. Harvinaisia ihotulehduksia ovat mm. akuutti tulehduksellinen ihotulehdus (Sweetin syndrooma), ihon pienten verisuonien tulehduksen aiheuttama ihottuma ja psoriasis.

Yllä luetellut ihomuutokset ovat pitkäaikaisia eivätkä esiinny kohtauksellisesti. Potilaalla on siis oireita usean päivän tai viikkojen ajan. Lisäksi edellä mainitut muutokset ovat yleensä yhteydessä IBD:n aktiivisuuteen eli koliitin aktivoituessa myös iho-oireet ilmaantuvat.

Mikäli potilaalla ilmaantuu iho-oireita tietyn ruoka-aineen syönnin yhteydessä, tulee ensisijaisesti epäillä mahdollista allergista reaktiota johonkin syödyn aterian aineosaan. Tällöin suositellaan pitämään kirjaa, minkä ruoka-aineen käytön yhteydessä iho-oireita esiintyy. Mikäli ihottuma ja vatsakipu ilmaantuvat sys-temaattisesti samojen ruoka-aineiden tai samaan ruoka-aineryhmään kuuluvien ruoka-aineiden kanssa, suositellaan ottamaan yhteyttä lääkäriin mahdollisia allergiatestejä varten.

Lääkärin on myös huomioitava potilaan diagnoosi. Jos potilaalla on IBD, pelkkä ruokavalio ei riitä taudin aktiivisuuden rauhoittamiseen. Vai onko kyseessä kuitenkin IBS (ärtyvä suoli-oireyhtymä), jossa ruoka-valiolla on merkittävä rooli oireettomuuden saavuttamiseksi? Mikäli toistetuissa suolistotähystyksissä oi-reisella potilaalla ei todeta suolen limakalvon tulehdusta, on kyseessä todennäköisesti IBS, ei IBD. Ärtyvä suoli-oireyhtymässä potilaalla on runsaasti erilaisia suolisto-oireita ilman selviä tähystys- tai laboratoriolöydöksiä. Oireet lievittyvät yleensä ruokavaliomuutoksilla yhdistettynä elämäntapamuutoksiin (säännölliset ruokailurytmit, riittävä uni, liikuntaa kohtuudella ym.). Tarvittaessa tukihoitona voidaan käyttää esim. kuituvalmisteita, pro- ja prebiootteja.