Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

IBD ja kivut leukanivelissä

11.07.2019

Kysyjällä on tuore haavainen koliitti, diagnoosin saanut tammikuussa. Vuosia lonkkakipuja. Myöhemmin kipuja kehossa, nivelkipuja niskaa ja leukaniveltä myöten. Leukakipuja ollut vuoden ja purentaa korjattu.

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyy usein suolenulkopuolisia oireita. Tyypillisimmin nämä ovat nivelkipuja, mutta voi esiintyä myös esim. kyhmyruusu, silmän värikalvontulehdus, selkärankareuma. Niveloireet ovat yleisimpiä kroonisiin tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyviä liitännäissairauksia. Yleensä nivelkivut liittyvät Crohnin tautiin.

Nivelkipujen esiintyminen jaetaan kahteen eri tyyppiin.
Tyyppi 1: tulehtuneita niveliä on yleensä alle 5, yleisimmin tulehtuvat polvi, nilkka, ranne, kyynärpää. Myös lantiokipua voi esiintyä. Yleensä tämän ryhmän nivelkipu on perustaudin aktiivisuudesta riippuva ja hoitona on hyvä IBD:n hoito.

Tyyppi 2: tulehtuneita niveliä on useasti yli 5, yleensä sormien ja jalkaterän nivelet, polvi, ranne, nilkka. Tässä ryhmässä oireet ovat kestäneet pitkään, jopa vuosia. Tämän ryhmän niveltulehdukset ovat perustaudin aktiivisuudesta riippumattomia ja saattavat vaatia kortikosteroidi-pistokset nivelensisäisesti.

Eli todennäköisesti leukanivelien kipu johtuu muusta kuin IBD:sta ja tällöin ensisijaisesti tulee ottaa yhteyttää hoitavaan hammaslääkäriin.