Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

IBD ja kortisoni

23.12.2020

Tulehduksellisten suolistosairauksien lääkehoitoon kuuluu olennaisena osana glukokortikoidivalmisteiden (kortikosteroidien) käyttö. Kyseisiä lääkkeitä käytetään, kun halutaan nopeasti sammuttaa suoliston limakalvolla oleva tulehdus. Edellä mainitut lääkkeet estävät tulehdusta lukuisilla eri mekanismeilla, tärkeimpänä tulehdussoluissa muodostuvien sytokiinien synteesin esto.

Olennaista kortikosteroidilääkitystä aloitettaessa on varmistaa, että lääkitys on riittävän pitkä, jotta limakalvolla oleva tulehdus on varmasti sammunut ja limakalvon epiteeli on saanut mahdollisuuden parantua. Verentulo peräsuolesta tai ripulimainen uloste ovat vain yksi oire siitä, että limakalvo on tulehtunut. Yleensä kyseiset oireet lievittyvät nopeasti kortikosteroidilääkityksen aloituksen jälkeen. Mutta se ei vielä tarkoita sitä, että tulehdus limakalvolla on väistynyt. Tulehdusta hillitsevän kortikosteroidilääkityksen tulee olla riittävän pitkä, jotta voidaan varmistaa suolen limakalvon tulehduksen varmasti sammuneen kokonaan. Joskus liian nopeasti alas ajettu kortikosteroidilääkitys on aiheuttanut  tulehduksen aktivoitumisen uudelleen sillä seurauksella, että annos on jouduttu nostamaan uudelleen aloitustasolle. Tästä on usein seurauksena lääkityksen tarpeeton piteneminen. Lisäksi riittävän pitkällä ja hallitusti lopetetulla kortikosteroidikuurilla voidaan välttää turhia ja toistuvia uusia kortikosteroidihoitoja tai ylimääräisiä tutkimuksia.

Pitkäaikaiseen glukokortikoidihoitoon voi liittyä runsaasti haittavaikutuksia. Yleisesti IBD:n hoidossa kortikosteroidikuurin pituudeksi on vakiintunut noin 2 kuukautta, annosta portaittain laskien. Kuurin pituuteen vaikuttavat muun muassa taudin laajuus ja sijainti, limakalvolla esiintyneen tulehduksen vaikeusaste, aikaisemmat saadut kortikosteroidikuurit ja muu lääkitys sekä potilaan liitännäissairaudet.

Mikäli potilaalla on tunne, että aloitettu lääkekuuri on tehonnut hyvin ja olisi halua lopettaa ennenaikaisesti aloitettu lääkitys, olisi hyvä ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin ja keskustella mahdollisuudesta lopettaa lääkitys nopeutetusti.