Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

IBD ja kortisoni

05.05.2020

Kysyjä on tällä hetkellä tutkimuksissa IBD-epäilyn vuoksi. Ulosteen kalprotektiinirvo (F-Calpro) on ollut aiemmin 6 000 laskien vajaassa kahdessa kuukaudessa tasolle 105. Potilaan kohdalla on pohdittu mahdollisen kortikosteroidikuurin aloittamista.

Ulosteen kalprotektiini on yleisesti käytössä oleva merkkiaine, jolla pyritään löytämään suolisto-oireisten joukosta ne ihmiset, joilla on mahdollinen IBD. Valikoidussa populaatiossa se toimii hyvin. Riskinä on kuitenkin se, että harkitsemattomasti otetun näytteen positiivinen tulos voi aiheuttaa kuormitusta tähystyksiä tekevään terveydenhuoltoon ja lisätä potilaan kokemaa ahdistusta. On muistettava, että kalprotektiinipitoisuutta nostavat myös muut mahasuolikanavan tulehduksia aiheuttavat tilat, kuten esimerkiksi suun ja ikenien tulehdukset, ohimenevä virusperäinen gastroenteriitti ja bakteeriperäinen gastroenteriitti. Siksi kyseistä näytettä ei tule ottaa potilaalta liian nopeasti oireiden alkamisesta, vaan on odotettava riittävän pitkään (minimissään 3-4 viikkoa oireiden alusta) ennen näytteen ottoa. Yleensä suurin osa akuutisti ripuloivista on tullut oireettomaksi edellä mainitun ajan kuluessa, ja tällöin tarvetta näytteen ottoon ei ole olemassa.

Akuutissa IBD:ssa ja kroonisen IBD:n pahenemisvaiheessa kortikosteroideja käytetään rauhoittamaan nopeasti tulehduksen kulku. IBD:n hoidossa niitä tulee käyttää vain suolen limakalvojen koepaloissa varmistetun IBD:n tai radiologisesti varmistetun IBD:n hoitoon.

Käytössä on systeemisesti vaikuttavia kortikosteroideja ja paikallisesti annosteltavia kortikosteroideja, joilla haittavaikutukset ovat vähäisempiä. Kortikosteroideja  ei tule käyttää pitkäaikaisesti haittavaikutuksien vuoksi. Pitkäaikaiskäytössä kortikosteroidien mahdollisia haittoja ovat esimerkiksi painonnousu, diabeteksen puhkeamisen riski, mielialahäiriöt ja unettomuus. Haittavaikutusten ilmenemiseen vaikuttavat lääkkeen annostus ja lääkehoidon pituus.

Mikäli aivan oireiden alussa otettu F-Calpro on koholla ja se laskee ilman hoitotoimenpiteitä lähelle viitealuetta, suosittelen seuraamaan tilannetta rauhassa. Erityisesti näin, mikäli potilas on suolen suhteen oireeton. Tällöin kyseessä on todennäköisesti viruksen aiheuttama gastroenteriitti. Jos oireet tulevaisuudessa uusiutuvat, tällöin on hyvä tehdä tähystystutkimus uudelleen ja kontrolloida F-Calpro.