Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

IBD ja loperamidi

13.05.2020

Kysyjällä on IBD ja hänelle on epäselvää, voiko akuutissa vaiheessa käyttää loperamidi-valmisteita.

Loperamidia sisältävät valmisteet (kauppanimeltään Imodium®, Imocur®, Lopex®, Lopacut®) vaikuttavat suolen seinämän lihaksistoon hidastaen suolen liikettä (peristaltiikka), jolloin ruokasulan läpikulkuaika suolistossa pidentyy. Lisäksi loperamidi lisää peräaukon supistajalihaksen tonusta, jonka seurauksena ulostamispakko ja mahdollinen ulosteenpidätyskyvyttömyys vähenevät. Lääkkeellä hoidetaan vain oireita, eli se ei vaikuta itse IBD:hen. Valmistetta voidaan käyttää lääkärin ohjauksessa sekä akuuttiin että krooniseen ripuliin.

Suhteellisen yleisiä haittavaikutuksia loperamidi-valmisteilla ovat päänsärky, huimaus, ummetus, pahoinvointi ja ilmavaivat. Melko harvinaisia haittavaikutuksia ovat esimerkiksi vatsakipu, oksentelu, suun kuivuminen ja ihottuma.

IBD-potilailla voidaan käyttää hoitavan lääkärin ohjeen mukaan loperamidi-valmistetta, jos tauti on remissiossa tai lievästi aktiivi, ja runsaat ripuliulostekerrat sekä mahdollinen pidätyskyvyttömyys haittaavat potilaan elämää. Tässä yhteydessä on kuitenkin hyvä miettiä, onko tarvetta IBD:n hoitoon käytettävien lääkkeiden tehostamiseen. Itse aloitan potilaalla pienellä annoksella ja titraan annosta kunnes oireet pysyvät poissa. Joskus hankalassa tilanteessa aloitan myös suoraan hoitoannoksella.

Mikäli lääkityksestä huolimatta oireet haittaavat ja taudin on todettu olevan remissiossa niin, että lääkityksen tehostamista tai kortikosteroidia ei tarvita, tällöin loperamidi-valmistetta voidaan käyttää.