
Nina Eriksson
Influenssarokote
11.10.2017
Kysyjä pohtii, tulisiko IBD-potilaan ostaa itse nelivalenttinen (neljä virustyyppiä) sisältävä influenssarokote julkisen terveydenhuollon tarjoaman kolmivalenttisen sijaan.
Influenssavirukset aiheuttavat äkillisen, ylempien hengitysteiden tulehduksen, johon joka talvisen, yleensä vuodenvaihteessa alkavan, epidemian aikana sairastuu 5─15 % aikuisista ja 20–30 % lapsista. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1─2 viikon vuodelevolla. Etenkin vastustuskyvyltään heikentyneillä on kuitenkin riski saada vakaviakin sairaalahoitoon johtavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumeen.
Vuosittain, loppusyksystä otettavalla influenssarokotuksella, voidaan riskiryhmissä ehkäistä vaikean influenssan ilmaantuvuutta, jälkitauteja sekä 40–70 % taudista johtuvista sairaala- ja laitoshoidoista ja myös ennenaikaista kuolleisuutta. On myös hyvä muistaa, että kun ei itse sairastu, ei tartuta muita. Rokote estää terveillä työikäisillä 5-8 influenssaa kymmenestä. Ja jos rokotteen saanut sairastuu, on tauti yleensä lievempi.
Influenssarokotteen teho voi olla heikentynyt potilailla, jotka saavat tiettyjä puolustuskykyä alentavia lääkkeitä. Tartunnan saamisen riskin vähentämiseksi on tärkeää, että myös heidän lähipiirinsä ottavat rokotuksen.
Influenssarokotteen saavat maksutta mm. raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet ja potilaat, jotka saavat vastustuskykyä alentavaa hoitoa sekä näiden potilaiden lähipiiri.
Influenssaepidemian aiheuttavat viruskannat voivat vaihdella vuosittain. Kaikissa Suomeen maahantuoduissa rokotteissa on käytetty WHO:n todennäköisimmän epidemianaiheuttajan mukaan suosittamia viruskantoja. Jotta julkiseen rokotusohjelmaan saataisiin riittävä määrä rokotteita, täytyy sopimukset rokotevalmistajan kanssa tehdä riittävän ajoissa. Apteekistahan rokotteet ovat joskus loppuneet.
Influenssaa aiheuttavat viruksen A- ja B-tyypit. A-tyypeistä nykyään epidemioita aiheuttavat A(H1N1) ja A(H3N2) sisältyvät kaikkiin tarjolla oleviin rokotteisiin. Influenssa B -epidemiat ovat keskimäärin lievempiä kuin A-tyypin aiheuttamat ja ajoittuvat usein lähemmäs kevättä kuin talvea. Julkiseen rokotusohjelmaan sisältyy B/Brisbane -kaltainen viruskanta (Victoria-haara). Apteekista saatavaan nelivalenttiseen rokotteeseen ja myös pienten lasten nenäsumuterokotteeseen sisältyy lisäksi B/Phuket -kaltainen viruskanta (Yamagata-haara).
Influenssaepidemiat eivät ole vielä alkaneet Euroopassa tai USA:ssa. Muualta maailmasta on raportoitu eniten A(H3N2) -virustyyppiä, mutta myös A(H1N1) ja molempien yllä mainittuja B-viruskantojen aiheuttamia tauteja on kiertämässä.
Sitä mitkä virustyypit Suomessa tällä kaudella pahiten jylläävät, ei vielä voi tietää. Toki suoja on varmempi, mitä useampaa kantaa vastaan on rokottautunut. Tärkeintä on kuitenkin, että ottaa lähipiirinsä kanssa rokotteen. Myös julkisen rokotusohjelman tarjoama rokote kattaa useimmat ja vakavimmat taudinaiheuttajat.