Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

J-pussi ja anaaliseksi

30.06.2021

Kysyjää arveluttaa anaaliseksin harrastaminen J-pussi-leikkauksen jälkeen. Anaaliseksiä on aiemmin käsitelty tällä sivulla vastauksissa 7.9.2018, 3.4.2019 ja 17.5.2019.

Yleensä peräsuoli ja peräsuolen sulkijalihas ovat joustavaa kudosta, jota penis ei pysty rikkomaan. Vaara voi olla silloin, jos käytössä on seksileluja tai muita kehoon kuulumattomia apuvälineitä.

Tilanne on toinen, jos peräsuolen alueelle on tehty kirurginen toimenpide, kuten J-pussi-leikkaus. Leikkauksessa sairas paksusuoli ja peräsuoli poistetaan, ja tilalle tehdään ohutsuolen loppuosasta säiliö, joka liitetään peräsuolen paikalle lantion pohjaan. Tällöin aivan sulkijalihaksien taakse tulee leikkaussauma, johon muodostuu arpikudosta. Ongelmana on se, että tämä arpikudos on joustamatonta kudosta. Joskus leikkauksen jälkeen anaalikanava ahtautuu ja joudutaan tekemään nukutuksessa tapahtuva peräaukon laajennus. Anaaliseksin yhteydessä kyseisellä alueella voi kehittyä kudosvauriota ja repeämiä, joka voivat taas aiheuttaa kipua ja peräaukon sulkijalihaksien toimintahäiriöitä.

Käytössäni ei valitettavasti ole tieteellisiä artikkeleita koskien aihetta. Jokaisella on oikeus saada nauttia omasta seksuaalisuudestaan ja omasta kehostaan. Aitoon läheisyyteen ja vuorovaikutukseen kuuluu mahdollisuus  kertoa omista toiveistaan ja odotuksistaan. Mutta valitettavasti omana mielipiteenäni on, ettei anaaliseksiä voi suositella J-pussi-leikatulle potilaalle. Tällöin on riskinä kudosvaurioiden muodostuminen leikkausalueelle, ja tämä voi hankaloittaa sulkijalihaksen toimintaa.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0149
03/2023