
Petri Mäkelä
J-pussi ja syöpä
07.07.2020
Vaikean paksusuolentulehduksen viimeisenä hoitovaihtoehtona käytetään paksusuolen kirurgista poistoa ja ohutsuolesta muokattua säiliötä eli ns. J-pussia. Tällöin ulostaminen tapahtuu luonnollista ruumiinaukkoa käyttäen, eikä ulkoisia avanteita tarvita.
Ohutsuolen limakalvoa ei ole tarkoitettu ulosteen varastointikäyttöön, kun taas peräsuolen limakalvot ovat. Tästä voi seurata J-pussin limakalvon tulehdus, joka on yleensä pitkäkestoinen. Ohutsuolisäiliön tulehdus on yleisin pitkäaikaiskomplikaatio. Tutkimuksien mukaan siitä kärsii 50 % kymmenen vuoden kuluessa leikkauksen jälkeen (1). Toistuvista tulehdusjaksoista kärsii 60 % potilaista, kun taas krooninen jatkuvasti oireileva tulehdus kehittyy 5-10 %:lle potilaille (1). Tulehdukselle altistavat suolisäiliöön kehittyvä bakteerien ylikasvu, bakteerien kirjon vähentyminen sekä eri bakteerikantojen välillä vallitseva epätasapaino.
Tulehduksen hoitoon käytetään erityyppisiä paikallisvalmisteita. Usein tilanne saadaan rauhoittumaan pitkäaikaisilla antibioottikuureilla. Hankalissa tilanteissa voidaan joutua käyttämään myös immunosupressiivisia ja biologisia lääkkeitä.
J-pussileikkauksen jälkeen peräsuolen jäljelle jääneeseen limakalvoon (aivan peräaukon suulla sisäpuolella) liittyy riski solumuutoksille. Mahdollisten solumuutosten vuoksi potilaille järjestetään tähystysseurantoja. Itse suolisäiliössä pahanlaatuisten solumuutosten kehittymisen riski on vähäinen. Mikäli potilaalla on krooninen suolisäiliötulehdus, suositellaan säännöllisiä kontrollitähystyksiä. Näin tähystyksessä voidaan todeta, jos J-pussin seinämän ohutsuolelle tyypillinen nukkarakenne on täysin hävinnyt. Lisäksi J-pussipotilaille suositellaan seurattavaksi perusverenkuvaa, D-vitamiini- ja B12-vitamiini-arvoja sekä kalkkivalmisteen käyttöä.
Kaiken kaikkiaan riski saada syöpä J-pussiin on pieni, mutta jos potilaalla on solumuutoksille altistavia tekijöitä, niin suositellaan säännöllisiä tähystyskontrolleja.
Lähde:
- Landy J, Al-Hassi HO, McLaughlin SD et al. Etiology of Pouchitis. Inflammatory Bowel Disease. 2012 June;18(6):1146-55. doi: 10.1002/ibd.21911.