Nina Eriksson

J-pussitulehdus ja kipu

31.08.2018

Kysyjä pohtii, voiko J-pussitulehdus ilmetä pelkästään kipuna ja voiko tulehdus aiheuttaa kovaa väsymystä.

Tunne epätäydellisestä pussin tyhjenemisestä, ulostamisponnistamisen tarpeen tunne, vaikka pussi olisi jo tyhjä, krampit ja lantionpohjan epämiellyttävät tuntemukset ovat yleisiä J-pussitulehduksen oireita. Jos oireena on pelkkä kipu, ilman esim. muutoksia ulosteen koostumuksessa, määrässä ja ulostamisfrekvenssissä/kiireessä, poissulkisin myös muut kivun syyt. Näitä voivat olla kivun luonteesta riippuen mm. fisteli tai paise, tiukka anastomoosi, liian pieni pussi ja tietysti oireet ympäröivistä elimistä.

Mikä tahansa krooninen tulehdus elimistössä voi aiheuttaa väsymystä. Hyvän perustaudin hoidon lisäksi on tärkeää huomioida myös itse tulehdukseen liittymättömiä, mutta sairauden aiheuttamia syitä: ovatko liikunta ja ulkoilu jääneet taudin vuoksi, onko monipuolinen ruokavalio rajoittunut, aiheuttaako tauti huolta, ahdistusta tai masennusta, ovatko yöunet riittävät?
Kroonista sairautta ei valitettavasti saa pois, mutta elämänlaatuun vaikuttavat kovin monet asiat, joista huolehtimalla sitä voi kohentaa. Suosittelen kaikille potilailleni Crohn ja Colitis -potilasyhdistystä, jonka kautta saa vertaistukea ja paljon ideoita taudin kanssa selviämiseen.

C-ANPROM/FI/IBDD/0218