Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Jatkuvia vatsavaivoja ja limaa suolesta

26.03.2020

IBD:n oireisiin kuuluu suolisto-oireiden lisäksi esimerkiksi kuume, mahdolliset nivelkivut, silmätulehdukset ja kyhmyruusu.

Suolistotulehdusta epäiltäessä ulosteen kalprotektiininäytteen ottaminen on alkuvaiheen tutkimus. Kalprotektiini on neutrofiili-nimisten tulehdussolujen erittämä valkuaisaine. Sen pitoisuus nousee, kun suoliston limakalvolla on tulehduksesta johtuen lisääntynyt määrä edellä mainittuja neutrofiilisoluja. Kalprotektiinitutkimus on hyvä tehdä, jos tulehduksen epäillään olevan paksusuolen alueella. Valitettavasti se on kuitenkin huono markkeri silloin, jos tulehdus on ohutsuolessa.

Jos potilaalla on runsasasti elämää haittaavia oireita huolimatta normaalialueella olevasta kalprotektiiniarvosta, ja ärtyneen suolen syndrooman ruokavalio- ja elämäntapamuutoksella ei ole ollut vaikutusta, tällöin pyritään tapauskohtaisesti selvittämään suoliston limakalvon tilanne jatkotutkimuksilla. Näitä ovat ohutsuolen tähystys paksusuolen kautta (ileokolonoskopia) ja ohutsuolen MRI-kuvaus.

Jos F-Calpro ja muut laboratoriokokeet ovat kunnossa, tulee kokeilla riittävän pitkään IBS-potilaille soveltuvaa ruokavalio- ja elämäntapaohjausta, ja käyttää tarvittaessa lisäkuitua. Mikäli edellä mainituilla toimilla oirekuva ei ole helpottanut 2-3 kuukauden kuluessa, suosittelen ottamaan uudelleen yhteyttä hoitavaan lääkäriin mahdollisten jatkotutkimusten kartoittamiseksi.

Tähystystutkimuksia tekevät julkisen terveydenhuollon sairaalat ovat Suomessa valitettavasti ylikuormitettuja, joten tutkimusaika voi mennä pitkälle tai pahimmassa tapauksessa pyydettyä tutkimusta ei voida tehdä julkisella puolella. Tällöin potilaan tulee miettiä, haluaako hän teettää tutkimuksen mahdollisesti yksityisellä sektorilla.