Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Kalprotektiini, home, koliitti, kloridiripuli aikuisiällä

13.02.2019

Ulosteen kalprotektiini on neutrofiili-tulehdussolujen erittämä proteiini, joka antaa epäsuoran mahdollisuuden seurata IBD-potilaan suolistotulehduksen aktiivisuutta. Sillä voidaan myös seuloa ripulipotilaiden joukosta tulehduksellista suolistosairautta potevat potilaat. Mitä enemmän paksusuolessa on tulehdussoluja merkkinä aktiivisesta tulehduksesta, sitä enemmän ulosteessa on mitattavia määriä kalprotektiinia. Kyseessä on kuitenkin epäsuora tutkimus, jolla on olemassa joitakin virhelähteitä, kuten tulehduskipulääkkeiden käyttö, paksusuolen bakteeriflooran tilapäinen epätasapaino, mahdollinen mahahappolääkityksen käyttö ym.

Paksusuolen mikrobisto pitää sisällään bakteereita, viruksia ja myös sieniä. Ympäristön homeitiöiden ei ole osoitettu aiheuttavan ulosteen kalprotektiinin nousua. Syysuhdetta yhdenkään terveysvaikutuksen ja kosteus- ja homevauriorakennusten välillä ei ole voitu todeta, koska ei tiedetä, mistä tekijöistä ja millä mekanismilla terveysvaikutukset aiheutuvat. Täten homealtistuksen en usko olevan ajoittain koholla olevan ulosteen kalprotektiinin taustalla. Tutkimuksissa on osoitettu, että IBD-lapsilla suoliston sisäisen sieni- ja bakteeripopulaation diversiteetti (monimuotoisuus) on vähentynyt ja tällä saattaa olla syy-yhteys IBD:n puhkeamiseen. Usein paksusuolen loppuosan tulehduksessa kalprotektiini voi nousta huomattavan korkeaksi, joten tuo kysyjän kertoma arvo 200 on tässä valossa sangen vähäinen nousu.

 

Synnynnäinen kloridiripuli on suomalaiseen tautiperintöön kuuluva sairaus, jossa jo kohdun sisällä sikiöllä alkanut kloridin imeytymishäiriö aiheuttaa hengenvaarallisen ripulin. Tämä on oikein diagnosoituna hoidettavissa oleva tauti. Täten em. sairaus ripulin taustalla on epätodennäköistä. Mikäli paksusuoli on tähystetty ja ripulin muut syyt hoidettu/poissuljettu (keliakia hoidossa, mikroskooppinen koliitti poissuljettu tähystyksen yhteydessä otetuilla paksusuolen limakalvon koepaloilla), niin kyseessä voi olla ripulina esiintyvä toiminnallinen suolistohäiriö. Tällöin suositellaan kuitulisää, välttämään runsasta nesteen juomista ja tarvittaessa käyttämään ripulia hillitseviä lääkkeitä.