Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Kalprotektiiniarvo (F-Calpro) 35

27.03.2020

Kysyjällä on oireena vesiripuli. Sen aikana otettu F-Calpro -arvo on 35 eli viitealueen alarajalla.

Ripulin aikana otettuun ja viitearvojen sisällä olevaan ulosteen kalprotektiiniarvoon voidaan luottaa. Kalprotektiinitutkimuksen herkkyys havaita tulehduksellinen suolistosairaus on tarkkuudeltaan noin 95 %. Yleensä näyte suositellaan otettavaksi silloin kun uloste on kiinteää, sillä ripuliuloste voi itsessään hieman kohottaa arvoa.

Kalprotektiiini on pääosin neutrofiilisoluista peräisin oleva valkuaisaine. Sen pitoisuus kohoaa suoliston tulehduksen seurauksena. Kohonnut kalprotektiiniarvo erottaa tulehdukselliset suolistosairaudet toiminnallisista oireista. Lisäksi kalprotektiiniarvo korreloi kliinisesti ja tähystyksessä todetun taudin aktiviteettiin. Jos kalprotektiiniarvo on viitealueella, on se todennäköinen merkki siitä, ettei maha-suoli-kanavassa ole tulehdusta, erityisesti paksusuolessa.

Ulosteen kalprotektiiniarvon ollessa viitealueella, tilanne sopii tällöin ensisijaisesti toiminnalliseen ärtyvä suoli -syndroomaan. Siinä hoidon tavoitteena on lievittää ja poistaa oireita esimerkiksi elintapojen, ruokavalion ja kuitulisän keinoin. Tällöin tiivis ja luottamuksellinen potilas ̶ lääkäri -suhde on ensiarvoisen tärkeässä asemassa. Mikäli riittävän pitkällä, noin 2-3 kuukauden mittaisella kokeilulla ei saada vaikutusta suolen toimintaan, suosittelen ottamaan yhteyttä lääkäriin mahdollisia jatkoselvityksiä varten.