Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Koliitti ja lima ulosteessa

04.04.2019

Paksu- ja peräsuolen limakalvon pinnalla on ohut filmi suojaavaa limaa, jonka tarkoituksena estää haitallisten tekijöiden (esim. bakteerien toksiinit) vaikutusta suoraan suolen seinämän soluihin.

Usein aktivoituneen koliitin pahenemis- ja myös paranemisvaiheessa ilmaantuu limamaisen erityksen lisääntymistä peräsuolesta. Tämä on yhteydessä siihen, että paksusuolen ja peräsuolen limaa erittävät rauhaset aktivoituvat, tuottaen ylen määrin limakalvoa suojaavaa limaa. Tällöin sitä tulee myös ulostuksen yhteydessä näkyvästi esille. Verisen ulosteen ilmaantuminen on aina merkki suolen limakalvon vauriosta ja täten aina aihe hoidolle ja tarvittaviin jatkoselvityksiin. 

Kysyjälle on ilmaantunut limaa ulosteen joukkoon kortikosteroidikuurin aikana. Kyseessä on täysin odotettu ilmiö ja koliitin rauhoittuessa liman tulo peräsuolesta asteittain vähenee ja loppuu. Toki myös mahdollisesti käytössä olevat paikallisvalmisteet (peräpuikot ja-ruiskeet) saattavat aiheuttaa limaisen vaikutelman ulosteen joukkoon.