Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Koronavirus ja IBD

31.03.2020

Pahoittelen näin aluksi, kun kysymyksiin vastaaminen on kestänyt. Viive johtuu siitä, että olen tällä hetkellä Etelä-Libanonissa suomalaisen UNIFIL-joukkojen lääkärinä. Myös täällä SARS-CoV-2-viruksen aiheuttama COVID-19 tauti on haitannut elämää. Toivon palstan lukijoilta kärsivällisyyttä.

Kaksi palstan lukijaa on kysynyt COVID-19-epidemian vaikutuksesta IBD-lääkitykseen. Toisella kysyjistä on lisäksi käytössä biologinen lääkitys.

Yleisesti ottaen tulehduksellista suolistosairautta sairastavat eivät automaattisesti kuulu riskiryhmään. Henkilö kuuluu riskiryhmään, jos hänellä on immuunipuolustukseen vaikuttava lääkitys (vastustuskykyä heikentävä lääkitys) tai muita liitännäissairauksia, jotka altistavat virusinfektiolle. Koronavirusinfektion vaaraa lisääviä sairauksia tai muita riskiryhmiä ovat esimerkiksi:

– Astma tai muu säännöllistä lääkitystä vaativa keuhkosairaus

– Lääkityksellä oleva diabetes

– Lääkitystä vaativa sydänsairaus pois lukien lievä verenpainetauti

– Krooninen maksa- tai munuaissairaus

– Vastustuskykyä heikentävät sairaudet kuten HIV-infektio, imukudos- ja verisyövät

– Pitkäaikainen neurologinen sairaus tai hermolihastauti

– Elinsiirtopotilaat

– Sairaalloisesti lihavat (BMI-arvo yli 40).  Sairaalloinen lihavuus altistaa keuhkojen ja hengitysteiden vajaatoiminnalle, sillä tällöin pallealihaksella ei ole tarpeeksi tilaa liikkua.

Kaikki ne IBD-potilaat, jotka käyttävät immuunivasteeseen vaikuttavaa lääkitystä kuuluvat myös riskiryhmään. Tällaisia lääkkeitä ovat mm. kortikosteroidit (prednisoloni-, budenosidi), metotreksaatti, merkaptopuriini, atsatiopriini sekä kaikki biologiset lääkkeet. Mikäli käytössäsi on jokin yllämainituista lääkkeistä, tulee sinun noudattaa tiukasti viranomaisten ja oman hoitavan lääkärisi antamia ohjeita sekä alla olevia yleisiä ohjeita koronaviruksen leviämisen estämiseksi:

  • Siirry etätyöhön, mikäli se on mahdollista
  • Pidä vähintään metri väliä toisiin ihmisiin
  • Huolehdi käsihygieniasta
  • Opettele oikea yskimistekniikka ja käytä kertakäyttöistä nenäliinaa
  • Älä tervehdi kätellen
  • Älä altista ikäihmisiä taudille. Pidä ikäihmisiin yhteyttä ja huolehdi heistä muulla tavoin kuin henkilökohtaisesti vierailemalla heidän luonaan. Välittäminen voi ilmentyä puhelinsoitolla, ruokaa toimittamalla tai hoitamalla apteekki- ja muut käynnit vanhuksen puolesta.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin ei ole olemassa vielä lääkettä tai rokotetta, mutta sellaista etsitään kuumeisesti monella eri taholla. Virustulehduksen komplikaatioita, liitännäissairauksia, voidaan hoitaa esimerkiksi antibiooteilla. Yksi pelätty komplikaatio on virustulehduksen jälkeinen keuhkokuume eli pneumonia. Sen riskiä voi pienentää ottamalla itselleen pneumokokkirokotteen. Rokote suositellaan otettavaksi kaikille aiemmin mainittuja lääkkeitä käyttäville, mutta myös muut IBD:tä sairastavat voivat ottaa kyseisen rokotteen.

On hyvä huomioida, että samanaikaisesti koronaviruksen kanssa esiintyy myös runsaasti influenssa- ja RS-virusten aiheuttamia infektioita. Siksi on suositeltavaa, että kaikki IBD-potilaat ottavat vuosittain annettavan influenssarokotteen. Jos sinulla on kysyttävää koronavirukseen ja sairastamaasi IBD-tautiin liittyen, ota tarvittaessa yhteyttä omaan hoitavaan lääkäriisi tai IBD-hoitajaan. Tietoa saat myös THL:n ja Crohn ja Colitis ry:n sivuilta.

https://thl.fi/fi/

https://crohnjacolitis.fi/

 

Toivotan teille kaikille palstani lukijoille voimia ja jaksamisia näinä raskaina aikoina. Epidemia kestää aikansa, ja kun se on ohi voimme uusin voimin ryhtyä korjaamaan sen aiheuttamia tuhoja yhteisössämme. Siis Tsemppiä kaikille!