Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Kortisoni

27.12.2020

Kysyjällä on tuore colitis ulcerosa ja tähän aloitettu suun kautta otettava kortikosteroidikuuri. Suolisto-oireet lievenivät nopeasti, mutta kortikosteroidilääkityksestä seurasi ylävatsaoireita, närästystä, pahoinvointia ja iltaa kohden lisääntyvää vatsan turvottelua. Nyt annoksen laskiessa myös verta on tullut peräsuolesta.

Kortikosteroideja käytetään silloin kun tarkoituksena on nopeasti sammuttaa suolen limakalvolla oleva tulehdusprosessi ja antaa tilaa limakalvon paranemiselle. Lääkitys aloitetaan yleensä taudin diagnoosivaiheessa ja silloin kun kroonisessa taudissa ilmaantuu pahenemisvaihe.

Kortikosteroidin käyttö heikentää mahalaukun limakalvoa suojaavaa järjestelmää. Tämä altistaa vaurioille limakalvolla, ja riski kasvaa, mikäli samanaikaisesti on käytössä tulehduskipulääkkeitä.

Potilaalla on oireena myös vatsanturvottelua erityisesti iltaan painottuen. Vatsanturvottelun taustalla on yleensä suolistokaasun muodostuminen paksusuolen bakteerien toimesta ja tälle altistaa muun muassa ruokavaliossa olevat nopean käymisen aiheuttavat hiilihydraatit. Tässä ruokavaliolla voidaan hillitä oireita ja myös FODMAP-ruokavaliota voi kokeilla oireita helpottamaan.

Närästys ja pahoinvointi voivat olla oireita tilassa, jossa hapanta mahansisältöä nousee ylös ruokatorveen. Tällöin usein ruokatorven alaosassa oleva rengasmainen sulkijalihas löystyy sallien ylösnousun. Tällä ei ole suoraa yhteyttä aloitettuun kortikosteroidivalmisteeseen, mutta happaman mahansisällön nousulle ruokatorveen altistavat usein rasvainen ruoka ja erityisesti suklaa, sitrushedelmät, voimakkaasti maustetut ruuat, hiilihapolliset juotavat ja kahvi.

Peräsuolesta tuleva verentulo häviää pikkuhiljaa kortikosteroidikuurin aikana eikä välillä tulevasta, lyhytkestoisesta verentulosta tule huolestua. Jos verentulo lisääntyy ja jatkuu päiviä, tällöin on hyvä ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin.

Yleensä mikäli oireet ovat sellaisia, jotka haittaavat päivittäistä arkea, olisi hyvä ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin tilanteen kartoittamiseksi. IBD ja muut suolistosairaudet ry on julkaissut hyvän ja kattavan ruokavalio-ohjeen IBD-potilaalle. Suosittelen tutustumaan kyseiseen lehtiseen, jotta ruokavalion aiheuttamat suolisto-oireet lievittyisivät.