Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Kuivat limakalvot solusalpaaja-lääkityksen aikana

16.09.2019

IBD:n hoidossa joudutaan usein turvautumaan 5-ASA-valmisteita vahvempiin lääkkeisiin, joita ovat solusalpaaja- ja biologiset lääkkeet.

Tiopuriinilääkkeistä käytetään sekä atsatiopriinia että merkaptopuriinia. Merkaptopuriinin käyttö on lisääntynyt muun muassa sen vähemmän pahoinvointia aiheuttavan vaikutuksen vuoksi.

Kyseinen lääkeryhmä on ollut käytössä vuosikymmeniä eri sairauksien hoidossa ja täten haittavaikutukset ovat hyvin hoitavien tahojen tiedossa.

Tiopuriinilääkkeiden yleisimmät haittavaikutukset kohdistuvat vertamuodostavaan kudokseen (luuydin) ja maksaan. Lisäksi ne saattavat aiheuttaa mahasuolikanavan limakalvolle (suun limakalvo) paikallisen tulehduksen ja mahdollisesti haavaumia. Virtsatie-elimiin kohdistuvat mahdolliset haittavaikutukset eivät ole tiedossa. Suoranaista limakalvoja kuivattavaa vaikutusta ei ole mainittu. Mahdollisesti esim. virtsatie-elimiin kohdistuvien oireiden taustalla voi olla muut syyt, kuten esim. intestitielli kystiitti. Kyseessä on virtsarakon tulehduksellinen, ei-bakteeriperäinen sairaus, jonka oireina ovat tihentynyt virtsaamisen tarve ja virtsarakon täyttymiseen liittyvä lantion seudun kipu. Kyseinen tila on yhteydessä useisiin autoimmuunisairauksiin ja se on naisilla kymmenen kertaa yleisempi kuin miehillä. Kyseistä tilannetta tutkitaan ja hoidetaan virtsaelin kirurgien (urologi) toimesta.

Mikäli ongelmana on esim. suun limakalvojen kuivuus ja mahdolliset sairaudelliset syyt on poissuljettu, niin voidaan käyttää limakalvoja kostuttavia paikallisvalmisteita, kuten esim. imeskelytabletteja tai kostuttavaa geeliä.