Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Lääkkeetön seuranta

12.03.2021

Kysyjällä on Crohnin tauti, jonka pahenemisvaiheen hoidossa kysyjällä on ollut kuuriluontoinen kortisonikuuri. Kuurin aikana kalprotektiiniarvo F-Calpro on laskenut tasolta 600 tasolle 300. Nyt päädytty seuraamaan tilannetta. Potilaan oirekuva on vaihteleva.

Yleisesti mikäli IBD:n löydökset ovat vähäiset eikä ole viitettä esimerkiksi Crohnin taudin vaikeasta muodosta (ahtautumien muodostuminen, tulehduskäytävien muodostuminen) voidaan toisinaan kortikosteroidikuurin jälkeen jäädä seuraamaan tilannetta ilman lääkitystä. Tällöin seurantaa tihennetään ja laboratoriokokeita seurataan aktiivisemmin, jotta pystytään reagoimaan nopeasti, jos tilanne aktivoituu. Mikäli edellä mainitun lääkekuurin jälkeen F-Calpro arvo lähtee nousuun ja/tai potilaan oireet lisääntyvät, tällöin yleensä aloitetaan seuraava, sopivaksi katsottu lääkehoito.

Toisinaan voidaan pitkään käytössä olleen lääkityksen jälkeen jättää lääkitys tauolle ja katsoa, pärjääkö potilas ilman lääkitystä. Tämä koskee yleensä tilanteita, jossa lääkitys on ollut käytössä vuosikausien ajan ja potilas on ollut täysin oireeton usean vuoden ajan. Potilas ei saa jättää lääkitystä omatoimisesti tauolle, vaan sen tulee tapahtua yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa, kun hoitava lääkäri katsoo sen mahdolliseksi.

IBD:ta ei hoideta pelkästään kortikosteroidilla tai tarvittaessa otettavalla kortikosteroidikuurilla. Valmisteeseen liittyy pitkäaikaiskäytössä haittavaikutuksia, joiden riski ylittää sen jatkuvasta käytöstä tulevan hyödyn. Yleisesti edellä mainitun lääkeryhmän lääkkeet ovat ainoastaan taudin aktiivi- tai pahenemisvaiheen hoitoon.

Eli tapauskohtaisesti voidaan IBD:n hoidossa jäädä seuraamaan tulehdusprosessin kehitystä ja mikäli tulehdus aktivoituu, tulee tehdä tarvittavat päätökset hoidon tehostamisesta.