Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Lieväoireinen proktiitti

04.09.2019

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin voi liittyä myös muita autoimmuunipohjaisia liitännäissairauksia, kuten selkärankareuma, silmän tulehdukset (episkleriitti, iriitti) ja psoriasis. Osalla potilaista esiintyy myös sakroiliitti tai spodyliitti (risti-suoliluunivelen tulehdus tai nikamatulehdus).

Mikäli selkärankareumaa sairastavalla esiintyy maha-suolikanavan oireita (ripulia/veriripulia, vatsakipuja tms.) on suositeltavaa tutkia ulosteen kalprotektiini. Kyseinen tutkimus osoittaa mahdollisten tulehdussolujen lisääntyneen määrän suoliston limakalvolla. Mikäli kalprotektiiniarvo on koholla, niin ohutsuolen tähystys paksusuolen kautta (ileokolonoskopia) on tarpeellinen tulehduksellisen suolistosairauden poissulkemiseksi.

Tyypillisesti peräsuolen tulehduksen oireina ovat veren/liman eritys peräsuolesta, tihentynyt ulostamisen tarve ja mahdollisesti kipua peräsuolen alueella. Paikallinen ärsytys ja kutina peräaukossa viittaavat mahdolliseen krooniseen ärsytykseen peräaukossa, esim. limakalvoa suojaavan rasvavaipan kuivumiseen. Tämän seurauksena voi kehittyä pieniä haavaumia, jotka aiheuttavat kroonista kutinaa/kipua. Tämän saattaa aiheuttaa esim. saippuan käyttäminen päivittäisessä hygieniassa peräaukkoa pestessä.
Tämän lisäksi systeemisiin sidekudossairauksiin saattaa liittyä limakalvojen kuivumista, mikä voi altistaa em. oireille.

Jos jotakin autoimmuunisairautta poteva henkilö kärsii pitkäkestoisista maha-suolikanavan oireista, on suositeltavaa hakeutua jatkotutkimuksiin tulehduksellisten suolistosairauksien poissulkemiseksi.