Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Lihavuusleikkaus ja IBD

26.08.2021

Kysyjä on yrittänyt etsiä tietoa siitä, kuinka suolistosairaudet ja mahdollinen lihavuusleikkaus toimivat yhdessä: Vähentääkö leikkaus potilaan suolistoon liittyviä oireita, vai voiko suolistosairaus olla esteenä leikkaukselle?

Lihavuusleikkauksien tarve on lisääntynyt kaikkialla länsimaissa vuosi vuodelta, myös Suomessa. Leikkausmuotoina Suomessa käytetään yleensä kahta eri vaihtoehtoa. Mahalaukun kavennusleikkauksessa (”sleeve”) poistetaan iso osa mahalaukkua, jolloin mahalaukun tilavuus pienenee noin 1-2 desilitran tilavuuteen. Tällöin syödyn ruuan tilavuus on pieni, ja päivässä syödään useasti pieniä aterioita. Mahalaukun ohitusleikkauksessa (”bypass”) mahalaukun yläosasta muotoillaan pieni, noin 50 ml:n kokoinen säiliö ja tämä liitetään ohutsuoleen kiinni. Loppuosa mahalaukusta jää paikoilleen. Leikkaustyyppi valitaan aina yksilöllisesti.

Asia on allekirjoittaneelle uusi ja tuntematon aihe. Kirjallisuudesta ei löydy tietoa lihavuusleikkauksen vaikutuksesta IBD:n hoitotasapainoon. Niinpä konsultoin vatsaelinkirurgian professoria Pauliina Salmista, kenellä on vankkaa kokemusta kyseisistä kirurgisista hoidoista. Pauliina Salmisen mukaan IBD ei ole este lihavuuskirurgialle. Crohnin taudissa mahalaukun ohitusleikkaus ja muut suolisto-ohitukset ovat vasta-aiheisia, mutta mahalaukun kavennusleikkaus ei ole. Haavainen koliitti (CU) ei sinänsä vaikuta lihavuusleikkauksen mahdollisuuteen, molemmat leikkaukset ovat mahdollisia. Salmisen tiedossa ei IBD:n osalta ole tutkimusnäyttöä lihavuuskirurgian vaikutuksesta taudin kulkuun, eikä hänen kokemuksensa mukaan potilailta ole löytynyt kliinisesti selvää löydöstä liittyen aiheeseen.

Eli ei ole näyttöä lihavuusleikkauksen vaikutuksesta IBD:n hoitotasapainoon.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0163
03/2023