Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Limaa ja verilimaa peräsuolesta

31.01.2020

Kysyjällä on haavainen koliitti, joka on ollut remissiossa 20 vuotta. Lääkityksenä on mesalatsiini.  Nyt ilmaantunut uutena oireena limaa ja verta peräsuolesta, lisäksi ilmaantunut ”kurluttavaa” ääntä.

Osalla tulehduksellista suolistosairautta ja erityisesti haavaista koliittia sairastavilla tauti voi olla aktiivinen ilman, että oirekuva selvästi pahenee. Lisäksi oireet saattavat pahentua hitaasti, jolloin potilas sopeutuu muutokseen eikä välttämättä huomaa oireiden pahentuneen.

Mikäli verentulo on peräsuolesta, merkitsee se usein muutosta suoliston limakalvolla, varsinkin, jos mukana on lisääntynyttä limaneritystä. Liman- ja verentulo peräsuolesta merkitsee suoliston limakalvovauriota. Taudin kesto huomioiden on ensimmäinen toimenpide tähystystutkimus, jos sitä ei ole oirekuvan aikana jo tehty. Ulosteen kalprotektiinimääritys  auttaa osaltaan taudin aktiivisuuden määrittämisessä. Suoliston ääntely viittaa lisääntyneeseen suolikaasun muodostukseen. Tämän takana voi olla mahdollisesti ruokavaliossa tapahtunut muutos, esim. enemmän vihanneksia ja juureksia.

Eli kaiken kaikkiaan, jos pitkäaikaisessa suolistotulehduksessa tapahtuu muutos huonompaan, on ensiarvoisen tärkeää poissulkea taudin aktivoituminen ja muut syyt taustalta kuten suoliston polyypit ja tuumorit.

 

C-ANPROM/FI//0425 2/2022