Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Limaa suolesta ja muut huolestuttavat oireet

23.02.2020

Kysyjä on nuori henkilö, jolla on ollut vatsaoireita (pahoinvointia, turvottelua ja erilaisia vatsakipuja) jo usean vuoden ajan. Huonoina kausina ripuliulostetta tulee jopa yhdeksän kertaa vuorokaudessa, ja lisäksi ulostamisen yhteydessä tulee limaa peräsuolesta.

Mikäli ulosteen kalprotektiini on viitealueella (ts. normaali) ja oirehistoria on pitkä, niin ensisijaisesti oiretta pidetään toiminnallisiin suolistovaivoihin kuuluvana (ärtyvän suolen oireyhtymä, IBS). Usein toiminnallisissa suolistovaivoissa erittyy myös limaa peräsuolesta, joka todennäköisesti johtuu peräsuolen limaa erittävien rauhasten ärsytyksestä. Toiminnallisille suolistovaivoille ovat tyypillisiä myös ilmavaivat ja vatsan turvottelu, jolloin vatsan ympärys saattaa kasvaa useita senttimetrejä.

Tällöin suosittelen ensisijaisesti aloittamaan kuituvalmisteen säännöllisen, päivittäisen käytön esim. psyllium- tai pellavarouhevalmiste. Lisäksi olisi hyvä tarkistaa, ettei ruokavaliossa ole ärsyttäviä ruoka-aineita, jotka altistavat esim. kaasujen muodostumiselle. Myös ravitsemusterapeutin luona käyntiä on hyvä harkita.

Mikäli oireet eivät lievity/poistu edellä mainituilla toimenpiteillä 2-3 kuukauden aikana, tällöin on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin kilpirauhasarvojen, pienen verenkuvan ja mahdollisesti uuden kalprotektiini-arvon kontrolloimiseksi. Tässä yhteydessä on myös hyvä selvittää mahdollisten lisätutkimuksien, esim. kolonoskopian tarve.

 

C-ANPROM/FI//0435 2/2022