Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Matala ferritiini, mutta hyvä hemoglobiini

19.10.2020

Kysyjällä on haavainen koliitti ja runsaat kuukautiset, joihin on käytössä vuotopäivinä traneksaamihappoa sisältävää valmistetta vuotoa hillitsemään. Nyt rautavarastoja kuvaava ferritiiniarvo on 15 eli matala, kuitenkin hemoglobiini on 130 eli vielä viitearvojen sisällä.

Rautaa tarvitaan veren punasoluissa olevan hemoglobiinin valmistamiseen. Aikuisessa naisessa on rautaa noin 1,5 g ja miehessä 3 g. Kaikki ihmisen solut tarvitsevat rautaa, mutta suurin osa elimistön raudasta kuluu punasolujen valmistukseen.

Usein IBD:hen liittyy anemisoitumista, varsinkin jos tauti on pitkään aktiivinen. Tällöin sairastuneen limakalvon läpi pääsee punasoluja valumaan ulosteen joukkoon. Eli kyseessä on vuotoanemia. Samalla mekanismilla syntyy myös naisilla runsaiden kuukautisvuotojen aiheuttama anemia, missä limakalvon uudistumisen yhteydessä kehosta poistuu punasoluja.

Anemian taustalla saattaa olla myös muita syitä, kuten ravinnossa ei ole riittävästi rautaa. Ravinnon paras raudan lähde on liha. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä ravinnosta. Imeytymistä vähentävät kahvi, tee, maitotuotteiden sisältämä kalsium sekä soijavalkuainen. Maailmanlaajuisesti toiseksi yleisin anemiaa aiheuttava tila raudanpuute-anemian jälkeen on kroonisten sairauksien aiheuttama anemia. Tällaisia tiloja ovat erilaiset reumasairaudet, tulehdukselliset suolistosairaudet sekä pahanlaatuiset syöpäsairaudet.

Raudanpuute voidaan todeta tutkimalla veriplasmasta transferriinireseptorin pitoisuus (raudan kuljetusvalkuaisen vastaanottajamolekyyli) tai ferritiiniarvo (raudan varastoproteiini). Raudanpuutteeseen viittaa veren punasolujen pieni koko (mean corpuscular volume, MCV), jolloin veren MCV-arvo on viitearvoja pienempi. Yleensä raudanpuutteen merkkinä ensimmäisenä vähenee ferritiinipitoisuus merkkinä rautavarastojen ehtymisestä. Tämän jälkeen laskee transferriinin rautakylläisyys merkkinä alentuneesta raudankuljetuskapasiteetista. Viimeisessä vaiheessa laskee hemoglobiinitaso.

Ferritiinin suhteen viittaan aikaisempaan vastaukseeni IBD-potilaan ferritiinistä (Ferritiinipitoisuus IBD:ssä, 10.07.2020). Kovasti käydään keskustelua mikä on oikea ferritiinitaso eli millä ferritiiniarvolla voidaan katsoa, että henkilöllä on riittävät rautavarastot. Kuten yllä mainitsin, raudan määrä ihmisessä on hyvin vähäinen kokonaismassaan nähden. Eli raudan tarve elimistölle on määrältään vähäinen, mutta kuitenkin kriittinen solujen toiminnan kannalta.

Terveellä henkilöllä ilman perussairauksia katsotaan olevan riittävät rautavarastot, jos ferritiinipitoisuus on yli 15–20 µg/l. Kroonisissa sairauksissa ferritiiniarvo saattaa nousta itse sairaudesta johtuen, jolloin kyseinen raja-arvo on korkeampi. Esimerkiksi IBD-potilailla kyseinen raja-arvo on noin 100 µg/l.

Liiallinen raudan saanti aiheuttaa veren plasmassa vapaan raudan määrän lisääntymistä, kun raudankuljettajavalkuaisen kapasiteetti ylittyy. Tämä aiheuttaa oksidatiivisia vaurioita eri elimissä ja kudoksissa. Eli ylimääräinen vapaa rauta verenkierrossa on ihmisen soluille haitallinen. Raudan kertyminen kudoksiin saattaa altistaa esimerkiksi maksakirroosille, diabeteksen puhkeamiselle ja sydänlihasvauriolle. Tällöin on tärkeää todeta riittävän ajoissa liian suuri kudoksien rautapitoisuus edellä mainittujen vaurioiden kehittymisen estämiseksi.