Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Mesalatsaani-supot koliitin hoidossa

04.03.2019

Kysyjällä on käytössä mesalatsiini-supot (Pentasa) peräsuolitulehdukseen.

Lääkkeen teho oli alkuun hyvä, kunnes polven seudun infektioon käytetyn antibioottikuurin jälkeen suolisto-oireet pahenivat. Nyt paikallisvalmisteet eivät pysy hyvin sisällä.

Tulehduksellisen suolistosairauden proktiitti (peräsuolitulehdus) saattaa aiheuttaa hyvin hankalia päivittäistä elämää haittaavia oireita, vaikka tulehdus on hyvin lyhyellä matkalla peräsuolessa. Tällöin ensisijaisesti suositellaan käytettäväksi paikallisvalmisteita, jolloin lääkkeen vaikutus saadaan kohdistettua suoraan tulehtuneelle limakalvon alueelle. Näin annosteltuna voidaan myös välttää/vähentää ns. systeemivaikutuksia eli koko elimistöön kohdistuvia vaikutuksia.

Mikäli peräsuolen limakalvo on tulehtunut, niin tällöin limakalvot turpoavat ja limaneritys lisääntyy. Tästä seuraa, että peräpuikko saattaa luiskahtaa pois. Tällöin peräpuikko tulisi saada mahdollisimman syvälle peräsuoleen. Tässä voidaan käyttää apuna apteekista saatavia erilaisia asettimia, myös emätintulehdukseen hoitoon käytettävien suppojen asetinta voidaan käyttää. Se, että illalla asetetun peräpuikon jälkeen aamulla peräsuolesta tulee lääkemateriaalia, osoittaa, että em. lääke on pysynyt kohteessa paikoillaan yön yli. Voidaan harkita myös peräpuikon käyttöä aamuin illoin.

Usein proktiitin pahenemisvaiheessa pelkkä peräpuikko-valmiste ei riitä, vaan tarvitaan kortikosteroidi-paikallisvalmistetta (hydrokortisoni, budenosidi). Kyseessä ovat peräruiskeena annettavat valmisteet. Nämä valmisteet yleensä sammuttavat nopeasti paikallisen limakalvon tulehduksen oireita helpottaen. Peräsuolen tilavuus on kyllä riittävä, joten edellä mainitun tyyppiset peräruiskeet mahtuvat hyvin sisään. Akuutissa tulehdusvaiheessa voi alkuun tuntua vähäistä täyteläisyyden tunnetta peräsuolessa, mutta pian tulehduksen rauhoituttua oire väistyy. Näissä valmisteissa on mukana katetri, jolla lääke saadaan laitettua riittävän syvälle ohi anaalikanavan (sulkijalihakset). Paikallisesti annettava kortikosteroidi-valmiste on aina parempi vaihtoehto kuin systeemisesti otettava (tabletit suun kautta) valmiste peräsuolitulehduksessa.

Mikäli em. valmisteilla ei saada riittävää vaikutusta aikaiseksi, niin voidaan sekä kortikosteroideja että 5-ASA-valmisteita antaa myös suun kautta. Toki tässä vaiheessa pitää poissulkea, että tulehdus ei ole edennyt suolen limakalvolla eteenpäin, jolloin voidaan tarvita pysyvää tablettilääkitystä.