Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Mesalatsiinin yhteys koliitin pahenemiseen

20.02.2020

Mesalatsiinia käytetään yleisesti koliitin hoidossa peruslääkkeenä. Kyseisellä lääkkeellä aloitetaan hoito ja jos sillä ei tavoiteta riittävää vastetta niin, tarvittaessa hoitoa tehostetaan lisäämällä sen rinnalle toinen lääkitys.

Mesalatsiinivalmisteet ovat yleensä hyvin siedettyjä. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat mm. närästys-oireen lisääntyminen ja ihottuma. Harvinaisena oireena mainitaan vatsakipujen lisääntyminen ja paradoksaalisesti ripulin paheneminen. Kyseessä on ensisijaisesti toiminnallisten oireiden lisääntyminen. Ei ole osoitettu, että tässä tilanteessa tulehdus suolen limakalvolla olisi pahentunut.

Mikäli potilas kokee, että mesalatsiinivalmisteen käytön jälkeen suolisto-oireet, lähinnä ripuli, on lisääntynyt, suosittelen ottamaan yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Tällöin voidaan kokeilla annoksen laskua tai mahdollisesti kyseinen valmiste voidaan vaihtaa. Jos kyseessä on valmisteen apuaineen aiheuttama oire (esim. valmisteen mahdollisesti sisältämä laktoosi), pelkästään valmisteen vaihto lääkeryhmän sisällä voi helpottaa oireita.