
Pauliina Molander
Mikä on IBD-potilaalle sopiva ruokavalio?
15.02.2016
Yksiselitteistä, kaikenkattavaa vastausta tuskin pystyn tähän kysymykseen antamaan. IBD-potilaan ruokavaliosta on laadittu runsaasi erilaisia ohjeita, mutta usein paras mahdollinen ruokavalio löytyy kokeilemalla. IBD -potilaan ruokavalion perusperiaatteet ovat samat kuin muillakin ihmisillä. Tämä tarkoittaa sitä, että ruokavalion tulisi olla monipuolinen sisältäen hiilihydraatti- ja proteiinipitoista ruokaa ja vain vähän rasvaa. Vitamiinien ja hivenaineiden saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota varsinkin ohutsuolen Crohnin tautia sairastaessa. Kaikille IBD -potilaille suositellaan kalsium- ja D-vitamiinilisää sekä usein myös monivitamiini- ja B12 vitamiinivalmistetta säännölliseen käyttöön.
IBD-potilaiden olisi hyvä syödä pieniä annoksia säännöllisesti. Ravinnon imeytymisen edesauttamiseksi suositellaan ruoan esikäsittelyä (esim. kasvisten höyryttämistä) helposti sulavaksi. Rasvapitoinen ruoka, sokeri, keinotekoiset makeutusaineet ja maitotuotteiden runsas käyttö voi aiheuttaa IBD -potilaille suolioireita kuten vatsakipua, ilmavaivoja, ripulia ja turvotusta lisäämällä suolen peristaltiikkaa ja supistelutaipumusta. Myös ruoka- ja nautintoaineita, jotka aiheuttavat ilmavaivoja, on syytä rajoittaa tai välttää. Näitä ovat esimerkiksi pavut, valkosipuli, kaali, kofeiini ja hiilihapolliset juomat.
Pahenemisvaiheen aikana tulee välttää runsaskuituista ruokavaliota. Ripulin aikana on tärkeää kiinnittää huomiota riittävään nesteiden saantiin. Tähän tarkoitukseen sopivimpia juomia ovat suoloja ja sokeria sisältävät juomat kuten mehut, kivennäisvesi, tee, liha- ja kasvisliemi ja mehukeitot. Hankalan rasvaripulin hoidossa turvaudutaan tarvittaessa ravitsemusterapeutin määräämiin täydennysravintovalmisteisiin.
Lisätietoa IBD-potilaan ruokavaliosta löytyy mm. Crohn ja Colitis ry:n kotisivuilta (https://crohnjacolitis.fi/tietoa-sairauksista/crohnin-tauti/ravitsemus/ ja https://crohnjacolitis.fi/tietoa-sairauksista/colitis-ulcerosa/ravitsemus/)