Nina Eriksson

Miksi ulosteessa on limaa – myös silloin, kun suolitauti on rauhallinen?

04.10.2018

Kiitos kysymyksestä, joka palautti mieleeni lääketieteen innostavat perusopinnot, joista tosin on jo vierähtänyt tovi…, mutta muistelen parhaani mukaan.
Paksu- ja peräsuolen limakalvo on 0,5–1 mm paksu. Sen alla on tukikerroksia ja lihaskerroksia, joten limakalvokoepalat eivät tee reikää suolen seinämään! Limakalvon pinta, epiteeli, muodostuu erilaisista soluista ja se uudistuu jatkuvasti. Limakalvon pintaan aukeaa rauhasia, joissa on pikarisoluja (goblet cells). Nämä solut erittävät musiinia, joka suolessa olevan nesteen kanssa tekee liman. Tällaisia limaa, joskin eri alueilla hieman erilaista limaa, erittäviä soluja löytyy paitsi maha-suolikanavasta myös esim. hengitysteistä.
Pikarisolujen tehtävä on erittää jatkuvasti limakalvoa esim. mikrobeilta ja muilta vahingollisilta aineilta suojaavaa limaa. Mahasuolikanavan pinnalla onkin jatkuvasti ohut kerros limaa. Monet ärsyttävä tekijät lisäävät limaneritystä. Verrataanpa vaikka tupakointiin hengitysteissä. Limakalvoa uhkaavia aineita, esim. sairauksia aiheuttavia ruoan mukana tulevia bakteereita, tarttuu limaan, jonka mukana ne kulkeutuvat (”huuhtoutuvat”) pois suolesta. Limakerros uusiutuu kokonaan tunneissa. Lima toimii myös voiteluaineena, niin, ettei uloste raavi limakalvoa.
Kun limakalvo syystä tai toisesta ärtyy, se erittää enemmän limaa suojellakseen itseään (vertaa flunssa, nenän limakalvot ja nuha). Suolta voivat kellä tahansa ärsyttää lievät infektiot, voimakkaat mausteet, joillakin tietyt ruoka-aineet (vaikka varsinaiset ruoka-aineallergiat aikuisilla ovatkin harvinaisia) jne. IBD:ssä ulosteiden muuttuminen limaisiksi on usein ensioire taudin aktivoitumisesta. Siihen, kuinka pitkään muutokset pikarisolujen määrässä ja toiminnassa jatkuvat inflammaation rauhoituttua, en valitettavasti osaa vastata.

C-ANPROM/FI/IBDD/0219