Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Mitä tutkimuksia tarvitaan IBD:n toteamiseksi?

09.04.2019

Tulehduksellisilla suolistosairauksilla tarkoitetaan joko pelkästään paksusuolen limakalvolla esiintyvää tulehdusta (haavainen paksusuolen tulehdus) tai missä tahansa mahasuoli-kanavassa esiintyvää tulehdusta (Crohnin tauti).

Kun potilaalla ilmaantuu oireita mahasuolikanavassa ja herää epäily mahdollisesti tulehduksellisesta suolitosairaudesta (IBD), niin tällöin otetaan yleiset laboratoriokokeet, mukaan lukien ulosteen kalprotektiini-arvo. Mikäli otetuissa verikokeissa herää epäilys tulehduksellisesta tilasta suolistossa ja/tai ulosteen kalprotektiini-arvo on koholla, edetään seuraavassa vaiheessa tähystystutkimuksiin. Tämä tarkoittaa yleensä ohutsuolen tähystämistä paksusuolen kautta (ileokolonoskopia). Toimenpiteen yhteydessä otetaan koepalat yleisesti sovituista kohdista. Tarvittaessa tutkimusta voidaan täydentää tekemällä gastroskopia tai kuvata ohutsuoli joko radiologisesti (ohutsuolen tietokone- tai magneettikuvaus) tai kapselikamerakuvauksella. Mikäli edellä mainituissa tutkimuksissa herää epäily ohutsuolen limakalvon tulehduksesta, voidaan tapauskohtaisesti tehdä vielä enteroskopia, jolloin tähystimellä voidaan tutkia ohutsuolen limakalvon tilaa ja ottaa tarvittaessa muutosalueilta koepalat.
Näillä yllämainituilla tutkimuksilla voidaan varmasti todeta mahdollinen IBD tai myös poissulkea IBD oireiden taustalta.

Kysyjän oireisiin käyttämä Neoproct- valmiste sisältää pienen annoksen kortikosteroidia ja limakalvoa puuduttavaa lidokaiinia. Valmiste on tarkoitettu peräpukamiin, peräsuolen tulehdukseen ja peräaukon ihottumaan liittyvien oireiden kuten kivun, turvotuksen, polttelun ja kutinan oireenmukaiseen lievitykseen. Mikäli peräsuolen tulehdus on poissuljettu tähystystutkimuksella ja käytetty Neoproct-valmiste helpottaa, niin tällöin oireet voivat johtua muista, yllämainituista syistä. Tällöin mahdollisten peräpukamien operatiivinen hoito voi poistaa oireen. Lisäksi divertikuliitissa on ensiarvoisen tärkeää huolehtia riittävästä kuidunsaannista ulosteen pehmentämiseksi ja tarvittaessa käyttää esim. psyllium- tai pellavarouhevalmisteita.