
Nina Eriksson
Munuaisten toiminta
20.12.2018
Kysyjää askarruttaa laboratoriokokeissa ollut Pt-Gfre-arvo, jonka viitearvotaulukko määritteli lieväksi munuaisten vajaatoiminnaksi.
Munuaisten toimintaa voidaan tutkia virtsanäytteen lisäksi verikokein, joista rutiinikäytössä ovat P-Krea ja Pt-Gfr(e). Kreatiniini (Krea) on peräisin lihasten kreatiinista ja kreatiinifosfaatista, joten yksilön lihasmassan määrä vaikuttaa plasman kreatiniinipitoisuuteen. Kreatiniini poistuu elimistöstä suodattumalla munuaisten hiussuonikeräsissä (glomeruluksissa). Kohonnut arvo plasmassa voi siis viitata heikentyneeseen suodattumiseen munuaisissa eli munuaisten vajaatoimintaan. Munuaisten vajaatoimintaan voivat johtaa itsenäiset munuaissairaudet, munuaisten verisuonten sairaudet, toistuvat munuaistulehdukset, pitkäaikainen kohonnut verenpaine, joidenkin lääkkeiden haittavaikutukset jne.
P-Krea voi nousta myös eri syistä johtuvassa munuaisten verenkiertovajauksessa, mm. nestehukassa, tai virtsanerityksen estyessä esim. virtsatiekivikohtauksessa. Ateria, varsinkin runsaasti lihaa sisältävä, voi myös nostaa P -Krea-arvoa. Hyvin pieni lihasmassa esim. vanhuksilla tai kilpirauhasen liikatoiminta voivat laskea P -Krea-arvoa. Toisaalta jotkut lääkkeet, esim. suuret parasetamoliannokset voivat häiritä kreatiniinin määritysmenetelmää.
Potilaan glomerulussuodosnopeus kuvastaa parhaiten munuaisten toimintaa. Pt-GFR, määritetään laskukaavalla, joita on useampia. Ymmärtääkseni laboratoriot käyttävät pääasiassa CKD-EPI-kaavaa, jossa muuttujina yli 18-vuotiailla ovat Krea-arvo, sukupuoli ja potilaan ikä.
Huononeva munuaistoiminta ilmenee P-Krea nousuna, mutta laskukaavasta johtuen Pt-Gfr:n laskuna.
Jos Pt-Krea on koholla ja/tai Pt-Gfr alentunut tulee miettiä, onko tälle ilmeistä syytä, esim. aktiivin suolitaudin aiheuttama nestehukka, jokin uusi lääkitys, voimakas fyysisen aktiviteetti tms. On myös syytä katsoa aiempia arvoja; onko kyseessä pikkuhiljaa jatkuvasti heikentyneet arvot vai onko kyse ainoastaan yksittäisestä heilahduksesta ja, jos on, kuinka suuresta? Näiden perusteella mietitään, milloin on järkevää kontrolloida arvo ja sitten edelleen, onko syytä jossain vaiheessa tehdä lisäselvityksiä, kuten tarkempi virtsanäyte, munuaisten ultraääni, verenpaineen seuranta…
Yleisesti voisin sanoa, että munuaisten kannalta on tärkeintä ehkäistä/hoitaa verenpaine- ja sokeritautia tavoilla, jotka varmasti kaikki tietävät: liikunta ylös, paino alas, suola alas, alkoholi alas. Lisäksi on hyvä huolehtia päivittäisestä riittävästä, muttei kuitenkaan yliampuvasta, nesteiden nauttimisesta ja välttää isojen tulehduskipulääkeannosten käyttöä sekä lopettaa tupakointi. Helppo sanoa…”tsemppiä” meille kaikille!