Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Niveljäykkyys IBD-potilaalla

04.01.2021

Kysymyksessä potilas, jolla on todettu haavainen koliitti ja liitännäissairautena PSC (primaari sklerosoiva sappitietulehdus). Potilaalla on esiintynyt niveljäykkyyttä.

IBD:n suolen ulkoisena ilmentymänä voi esiintyä nivelsärkyä. Tässä tilanteessa nivelien rustopinnoille ei ilmaannu vaurioita, mutta nivelissä esiintyy liikekipua. Syy, mikä aiheuttaa nivelkipuja IBD-potilaalle, on epäselvä. Geneettisellä perimällä voi olla vaikutusta, esimerkiksi HLA-B27 geenin omaavilla IBD-potilailla esiintyy risti-suoliluunivelen tulehdusta ja nikamatulehduksia. Myös mahdollisesti suolen seinämän tulehtuessa seinämän solujen väliset liitokset rikkoontuvat päästäen patogeeneja suolen ulkoiseen tilaan aiheuttaen oireena muun muassa niveltulehduksen. Tällöin puhutaan niin sanotusta patogeenien translokaatiosta. Perifeeristä niveltulehdusta on arvioitu esiintyvän 7- 16 % IBD-potilaita. Tyypillisesti IBD:n yhteydessä tulehtuu toispuoleisesti joku yksittäinen/muutama iso nivel tai IBD-potilaalla esiintyy symmetrisesti kehon keskiviivan molemmilla puolilla usean nivelen tulehdus.

Nivelsäryistä kärsiville IBD-potilaille voidaan valita lääke, jota on käytetty pitkään reumasairauksien hoidossa ja joka tehoaa myös tulehduksellisiin suolitosairauksiin. Tällöin valmiste hoitaa sekä IBD:tä että niveloireita. Mikäli edellä mainittu valmiste ei sovi, tällöin voidaan hoitaa nivelkipuja oireenmukaisesti eli kipulääkkeillä. Ensisijaisesti tällöin tulee kyseeseen parasetamoli- tai  tramadolivalmisteet. Tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiskäyttöä IBD-potilailla tulee ehdottomasti välttää.