Nina Eriksson

Onko kipu aina koliitista johtuvaa?

28.08.2017

Kysyjällä on haavainen paksusuolentulehdus ja hän kysyy, mistä tietää, ettei vatsakipu ole jotain muuta lääkärin hoitoa vaativaa vaivaa.

Haavaiseen paksusuolentulehdukseen liittyvä kipu on useimmille potilaille valitettavan tuttua jo ajalta, joka johti suolistotutkimuksiin. Kipu liittyy yleensä taudin aktiiviin vaiheeseen, jolloin siihen yhdistyy myös muita suolioireita. Useimmiten kipu on kouristavaa ja ruokailun jälkeistä ja/tai ulostamiseen liittyvää. Kipu paikantuu useammin alavatsalle ja vasemmalle, mutta on hyvin yksilöllistä ja riippuu taudin laajuudesta. Kipu voi kestää vaihtelevan ajan, muttei kuitenkaan ole yleensä jatkuvaa ja koko ajan pahenevaa ilman muiden suolioireiden selkeää esilletuloa. Koliitti ei suojele muilta vatsakivun syiltä, joista tavallisin on toiminnallinen suolioire (IBS/irritable bowel syndrome/ärtynyt paksusuoli), jossa tyypillisiä ovat toistuvat, usein päivän mittaan korostuvat, turvottavat ja ruokailuihin yhdistyvät, enemmän alavatsalle ja myös vasempaan kylkikulmaan sijoittuvat kivut, joita ulostaminen usein helpottaa. Pelkässä IBS:ssä ulosteen kalprotektiini ei nouse ja tähystyksessä ei ole tulehdusta.

Akuutti, lääkärintutkimuksia nopeasti vaativa vatsakipu on nopeasti, muutaman tunnin aikana alkava kipua, jollaista ei ole ollut aiemmin. Kipu voimistuu ja siihen voi liittyä kuumetta ja oksennuksia, myös ripulia. Salamannopeasti alkanut erittäin kova kipu on hälytysoire.

(Esimerkiksi umpilisäkkeen tulehdus alkaa usein epämääräisenä ylävatsapainotteisena ja siirtyy kovenevana, tärähdysarkana oikealle alavatsalle aiheuttaen paikallisen, pinnallisenkin painoarkuuden ja lihasjännityksen. Divertikuliitti taas on vähitellen lisääntyvä vasemmalla alavatsalla, suoliluukuopassa esiintyvä kipu, johon liittyy lämmönnousua (divertikkeleitä alkaa esiintyä lisääntyvästi 50 ikävuoden jälkeen ja niiden olemassaolo on nähty tähystyksessä!). Sappikivitaudissa etenkin oikean kylkikaaren seudulla tai keskellä ylävatsaa melko äkisti alkanut ylävatsakipu saattaa säteillä oikean lapaluun seutuun, aiheuttaa pahoinvointia ja vaikeutta löytää sopivaa asentoa. Virtsatiekivissä koliikkikipu säteilee kyljestä nivusiin (ja kiveksiin) aiheuttaen pahoinvointia ja vaikeuden pysyä paikoillaan. Akuuttia vatsakipua voivat aiheuttaa myös monet muut, mm. gynekologiset, ja jopa vatsan ulkopuoliset syyt.)

Lievemmät pitkittyvät tai toistuvat vatsakivut voidaan tutkia ajanvarausvastaanotolla, jolloin muuta kuin oireenmukaista hoitoa vaativia sairauksia selvitetään tarvittaessa jo paljon kertovien taustatietojen ja vatsan tunnustelun lisäksi laboratorio- ja kuvantamistutkimuksin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi toiminnalliset ylävatsavaivat, refluksitauti, keliakia, laktoosi-intoleranssi, mahalaukun tulehdus/mahahaava ja gynekologiset syyt.