Pauliina Molander

Onko mahdollista, että pitkäaikaisten toiminnalliseksi ajateltujen suolisto-oireiden taustalla olisikin tulehduksellinen suolistosairaus? Onko ohutsuolen kapselikameratutkimus aiheen?

03.10.2016

Kysyjällä on esiintynyt moninaisia suolisto-oireita vuosia; ripulia, oksentelua ja vatsakramppeja. Tilannetta on hankaloittanut nivel- ja lihaskivut sekä väsymysoireisto. Tehdyissä tutkimuksissa (kattavat verikokeet, ulosteen kalprotektiini, gastroskopia ja vatsan UÄ) on todettu ainoastaan matala ferritiinitaso, mikä voi viitata piilevään raudanpuutteeseen. Epäselväksi jää, onko ileokolonoskopiaa koskaan tehty. Tehtyjen tutkimusten perusteella potilaalla on IBS (Irritable Bowel Syndrome) eli ärtyvä suolisto oireyhtymä-diagnoosi.

Ärtyvän suolen oireyhtymälle on olemassa tarkat diagnostiset kriteerit. Ensisijaista kuitenkin on, että suoliston tutkimuksissa ei löydy mitään spesifiä vikaa, mikä voisi selittää suolen häiriintyneen toiminnan. Vaivana ärtyvän suolen oireyhtymä on varsin yleinen. On arvioitu, että suomalaisilla sitä esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä, naisilla useammin kuin miehillä. Oireyhtymä on usein kiusallinen, mutta ei koskaan vaarallinen. Myös tulehduksellista suolistosairautta sairastavilla voi esiintyä ärtyvän suolen oireyhtymää.

Kysyjä on kiinnostunut tietämään, milloin ohutsuolen kapseliendoskopiatutkimus on aiheellista tehdä. Mikäli ileokolonoskopia ja gastroskopia on todettu normaaliksi, eikä potilaalla ole osoitettavassa mitään objektiivista syytä (kuten koholla olevat tulehdusarvot ja/tai kalprotekiini tai anemiaa) epäillä ohutsuolen Crohnin tautia, ei ohutsuolen kapselikameratutkimusta katsota aiheelliseksi tehdä.