Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Paksusuolen liman tuotto

08.01.2021

Kysyjällä on poistettu paksusuoli ja tehty ohutsuoliavanne. Nyt ulostamisentarve on lisääntynyt päivittäiseksi ja uloste on vihertävää.

Paksusuolen yksi tärkeimmistä tehtävistä on poistaa ulostemassasta vesi elimistön hyväksikäytettäväksi. Normaalisti ohutsuolesta erittyy jopa 2000 ml löysää suolensisältöä paksusuoleen. Paksusuolessa tuosta määrästä poistetaan vesi niin että ulostettavan paksusuolen sisällön määrä on noin 200 ml. Eli kun paksusuoli poistetaan, niin tällöin tuo ohutsuolen sisältämä määrä kokonaisuudessaan erittyy ohutsuoliavanteen kautta stoomapussiin. Tähän perustuu se että usein suositellaan avannepussi-potilaita välttämään runsasta nesteen käyttöä.

Ohutsuolen loppuosassa tapahtuu sappihappojen takaisinotto. Sappirakosta ja maksan sappiteistä erittyy ruokailujen yhteydessä sappinestettä ohutsuoleen auttaen ravintoaineiden pilkkomisessa imeytyvään muotoon. Tuosta ohutsuoleen erittyvästä sappihaposta 95-97 % takaisin imeytyy aivan ohutsuolen loppuosasta uudelleen käytettäväksi. Jos henkilöllä on jokin ohutsuolen loppuosaa vaurioittava sairaus (esimerkiksi ohutsuolen Crohnin tauti) tai ohutsuolen loppuosa on poistettu leikkauksessa, tällöin sappihappoa erittyy esimerkiksi ulosteen keruupussiin. Tällöin uloste voi olla väriltään vihertävää/kellertävää. Paksusuolen ollessa tallessa sappihappojen erittyminen paksusuoleen aiheuttaa hankalan ripulin ja ärtyvään suolen oireyhtymään sopivia oireita.

Eli potilaan kuvaamat oireet ovat paksusuolen poistoon liittyviä oireita. Oireita voidaan hoitaa välttämällä liiallista nesteen juomista ja tarvittaessa voidaan kokeilla sappihappoja sitovia lääkkeitä.