Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Peräaukon ja peräsuolen tulehdus

14.05.2020

Kysyjällä on Crohnin tauti, jossa on tulehdusmuutoksia peräsuolessa ja peräaukossa.

IBD:n yksi ilmenemismuoto on peräsuolen ja peräaukon tulehdus. Tällöin peräsuolen limakalvo tulehtuu ja usein myös peräaukon seutu sairastuu. Oireena on yleensä verta ulosteen joukossa. Verta voi tippua myös suoraan wc-pyttyyn ja tulla paperiin pyyhkiessä. Lisäksi oireena voi esiintyä jatkuvaa ulostamisen pakon tunnetta ja ulosteen pidätyskyvyttömyyttä, jotka voivat haitata potilaan somaattista elämää. Vain peräsuoleen rajoittuneeseen tulehdukseen liittyy pienempi pahanlaatuisen kasvaimen riski kuin muihin suolen alueen tulehduksiin. Peräsuolitulehduksen syöpäriski Crohnin tauti -potilailla on yleisesti lähellä normaaliväestön riskiä saada peräsuolen syöpä.

Tyypillisesti vain peräsuoleen tai sigmasuoleen paikallistunutta tautia pyritään hoitamaan paikallisvalmisteilla kuten peräpuikoilla ja peräruiskeilla. Näin tulehtuneelle alueelle saadaan hyvä lääkepitoisuus ja tulehdus rauhoitettua. Paikallisvalmisteilla vaste tulee hyvin tapauskohtaisesti. Jos tulehdusta ei saada rauhoittumaan paikallisvalmisteella neljän viikon käytön jälkeen, on otettava yhteyttä hoitavaan lääkäriin lääkityksen tarkistamiseksi. Toisinaan taudin ollessa hyvin hankala, potilaalla voi olla vaikeuksia paikallislääkityksen kanssa ja lääkettä ei saada pysymään suolen sisällä. Tässä tapauksessa lääke annostellaan suun kautta otettavina tabletteina.

Usein peräaukon tulehdukseen liittyy kipua erityisesti ulostamisen aikana. Tällöin voidaan käyttää paikallisesti vaikuttavia puudutevoiteita tai -geeliä, joilla saadaan yleensä hyvä vaste kivun hoitoon.

Tulehduksellinen suolistosairaus todetaan suolen tähystystutkimuksessa. Tutkimuksen yhteydessä otetuilla koepaloilla saadaan taudin diagnoosi selvitettyä. Jos peräsuolioireiden taustalla on pahanlaatuinen syöpäkasvain, saadaan myös sen diagnoosi tähystystutkimuksen yhteydessä. Jos tauti ei rauhoitu lääkityksestä huolimatta, on otettava yhteyttä omaan hoitavaan lääkäriin. Tällöin harkitaan joko lääkityksen tehostamista tai mahdollisesti uuden tähystystutkimuksen suorittamista tilanteen kartoittamiseksi.

Yleensä tuoreen ja aktiivin peräsuolen tulehduksen suhteen voi olla turvallisin mielin. Tulehdus saadaan lääkityksellä yleensä hoidettua rauhalliseksi ja riski saada peräsuolen syöpä on hyvin pieni. Olennaista on hyvä potilas-lääkäri suhde, ja lisäksi tärkeässä roolissa on hyvä suhde omaan IBD-hoitajaan.