Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Peräaukon paise

18.04.2019

Kysyjällä esiintyy kivulias tulehdusmuutos peräaukon läheisyydessä ja se on avattu päivystyksenä. Potilaan oma lääkäri epäili mahdollisesti fisteliä.

Peräaukon paiseessa (anaaliabskessi) 90 %:lla kyseessä on anaalirauhasten tulehtuminen. Muina aiheuttajina ovat mm. Crohnin tauti ja peräaukon seudun trauma. Kyseinen muutos on aina aihe kirurgiselle avaukselle. Jos tulehtuneita pesäkkeitä on useampia, niin tällöin tulee epäillä Crohnin tautia ja ohutsuolentähystys paksusuolen kautta on aiheellinen. Lisäksi noin 25- 50 %:lle voi kehittyä anaalifisteli, joka voi vaatia uuden leikkauksen.

Fistelillä tarkoitetaan tulehduksen aiheuttamaa käytävää, joka esiintyy mm. Crohnin taudissa. Tällöin muodostuu käytävä tulehtuneelta suolenosasta ympäröiviin kudoksiin/elimiin, kuten esimerkiksi iholle, kohtuun ja suolen eri osiin. Fistelöivä Crohnin tauti on taudin vaikea muoto, joka vaatii yhteistyötä hoitavan gastroenterologin ja vatsaelinkirurgin kesken.
Voidaan ajatella, että anaaliabskessi on akuutin vaiheen muutos ja tulehduskäytävä (fisteli) on tulehduksen pitkäaikainen seuraus.

Henkilökohtaisella hygienialla ei ole osoitettu selvää vaikutusta tulehduksen esiintymiseen. Toki on hyvä huuhdella haalealla vedellä peräaukon seutu päivittäin, ilman saippuan kuivattavaa vaikutusta. Eli taudin uusiutumisen ehkäisemiseksi ei ole paljoa tehtävissä. Mutta, mikäli tauti uusiutuu, niin tällöin tulee poissulkea muut syyt kuten IBD.