Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Peräaukon sulkijalihasten säästäminen leikkauksessa

04.03.2020

Paksusuolen poistoleikkaus on aiheellinen vaikean, hoitoon reagoimattoman tai jo dysplastisia limakalvomuutoksia kehittäneen haavaisen koliitin hoidossa. Tällöin ohutsuolen loppuosasta pyritään muodostamaan säiliö, joka liitetään peräaukkoon.

Crohnin tautia hoidetaan kirurgisesti, jos taudin komplikaationa ilmaantuu ahtaumia (striktuurat) mahasuolikanavaan, tai tulehduskäytäviä (fistelit) muodostuu suolesta muihin elimiin/kudoksiin. Edeltävästi on pyritty optimoimaan lääkehoito. Jos Crohnin taudissa joudutaan kirurgiseen leikkaukseen, tällöin pyrkimyksenä on poistaa vain tarvittava osa, ja pyrkiä säästämään suolta niin paljon kuin se on mahdollista. Mikäli kyseessä on Crohnin taudin aiheuttama peräsuolitulehdus, tällöin leikkauksen laajuus ja poistettavat kudokset valitaan hyvin huolellisesti pyrkien säilyttämään peräaukon luonnollinen toiminta. Tämä voi olla vaikeaa/haasteellista, jos kyseessä on vaikea peräsuolen Crohnin tauti, johon liittyy runsas tai useita kudoskerroksia läpäisevä fistelöinti. Leikkaukseen päädytään myös, jos kaikki mahdolliset lääkehoidot, mukaan lukien biologiset hoidot ja antibiootit, on kokeiltu.

Peräsuolen Crohnin taudin leikkauksessa pyritään säästämään tärkeät rakenteet mukaan lukien sulkijalihakset, mikäli se vain on mahdollista. Tästä kannattaa keskustella oman hoitavan gastroenterologin ja vatsaelinkirurgin kanssa ennen mahdollisesti tapahtuvaa leikkausta.  Lisäksi on hyvä keskustella mahdollisen Crohn ja Colitis ry:n alueellisen tukihenkilön kanssa elämästä leikkauksen jälkeen.