Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Peräsuolen ahtauma

01.10.2021

Kysyjä kertoo sairastavansa Crohnin tautia. Hänellä on lisäksi todettu peräsuolen kaventuma/ahtauma, ja ulostaminen on hänestä vaikeaa.

Crohnin tauti voi sijaita missä tahansa osassa maha-suolikanavaa: yleisesti ohutsuolen loppuosassa ja paksusuolessa, mutta myös peräsuolessa. Pitkäkestoinen tulehdus voi aiheuttaa tulehduskäytävien eli fistelien muodostumisen peräsuolta ympäröivään kudokseen. Lisäksi pitkäkestoisessa tulehduksessa peräsuolen seinämä fibrotisoituu, jolloin peräaukko ahtautuu vaikeuttaen peräsuolen toimintaa. Tästä voi olla seurauksena ripulityyppistä ulostetta, jossa on mukana syöksyulostamisen tarve ja mahdollisesti myös ulosteen pidätyskyvyttömyyttä. Tämä huonontaa huomattavasti elämänlaatua.

Kysyjän tilanteessa Crohnin tauti tulisi saada lääkityksellä oireettomaan tilaan (remissioon) niin, että peräsuolen limakalvon tulehdus sammuu. Tulehduksen sammuminen varmistetaan sekä tähystystutkimuksella että kontrolloimalla ulosteen kalprotektiini-pitoisuutta. Mikäli oireita kuitenkin esiintyy, vaihtoehdot ovat tällöin yleensä kirurgisia.

Jos oireiden taustalla on tulehduskanavan (tai -kanavien) muodostuminen, voidaan näitä hoitaa antibiootilla ja erityyppisillä kirurgisilla toimenpiteillä. Jos tulehduskanavia ei todeta tai ne ovat kuivuneet, voidaan tapauskohtaisesti harkita nukutuksessa tapahtuvaa peräaukon laajentamista. Tämä tuo usein nopean avun, mutta ajansaatossa toimenpide voidaan joutua toistamaan. Tarvittaessa kyseeseen voi tulla myös peräsuolta säästävä leikkaus tilanteen ratkaisemiseksi. Vaikeimmissa tapauksissa joudutaan poistamaan koko peräsuoli.

Vaikka peräsuolesta aiheutuvat oireet ovat vaikeita, ei epätoivoon kannata vaipua. Tilanteeseen on olemassa useita hoitovaihtoehtoja ja niistä kannattaa keskustella oman hoitavan lääkärin kanssa. Säännöllinen seuranta on hoidon kulmakivi, ja oireiden pahentuessa on tärkeää olla yhteydessä hoitavaan tahoon, jotta peräsuolen ahtauma ei pääse muodostumaan liian ahtaaksi.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0177
04/2023