Nina Eriksson

Peräsuolen kautta käytettävät lääkkeet

08.10.2018

Kysyjä tietää, ettei metronidatsoli-antibioottia (kauppanimillä mm. Trikozol, Flagyl) yleensä käytetä varfariini-verenohennuslääkkeen (Marevan) kanssa, mutta pohtii, voisiko metronidatsolia tässä tapauksessa käyttää peräpuikkoina J-pussitulehdukseen (pouchitis, pussiitti).
Lääkkeitä voidaan annostella mahasuolikanavaan kielenalustabletteina, nieltyinä ja peräsuolen kautta. Yleensä annostelua peräsuoleen käytetään, kun nieleminen ei onnistu (esim. pienet lapset, pahoinvoivat ja oksentelevat potilaat). Verenkiertoon päästäkseen lääkkeen tulee liueta sopivasti ja läpäistä erilaisia solukalvoja. Peräsuoleen annosteltavat lääkkeet eivät ensikierrossa kulje maksan kautta. Toisaalta imeytyminen voi olla yksilöllisesti vaihtelevaa eikä yhtä luotettavasti ennustettavaa kuin tablettimuodossa.
Metronidatsolia ei ole saatavana peräpuikkoina. Jos paikallishoitoa halutaan käyttää, käytetään emätinpuikkoja. Ajatuksena paikallishoidossa lienee ollut vaikuttaminen suoraan alueen bakteeristoon. Euroopan Crohn ja Colitis-järjestön hoito-ohjeissa rektaalista hoitomuotoa ei mainita. Minulla ei ole tietoa imeytymisestä peräsuolesta, mutta emättimestä lääkkeen imeytyminen verenkiertoon on merkittävästi tablettia vähäisempää. Tällä pienelläkin määrällä on varfariinin vaikutusta nostava merkitys. Kuinka suuri, siihen en osaa vastata. Tablettihoidossa INR-arvon nousu on ollut vaikeasti ennustettava, yllätyksellinen ja epäyhtenäinen, vaikka asia on tiedostettu ja pyritty ottamaan annostelussa huomioon ja INR-arvoa on seurattu erittäin tiiviisti.