
Petri Mäkelä
Peräsuolen oireilu
08.07.2020
Kysyjälle on tehty useita peräsuolen alueelle kohdistuvia toimenpiteitä, kuten rektoseelen korjausleikkaus (emätin pullistuu peräsuoleen päin), suolen lyhennys ja peräpukamien hirttäminen. Viestissä ei ole mainintaa mahdollisesta kroonisesta tulehdussairaudesta. Paksusuolta voidaan poistaa osittain, esimerkiksi vaikean umpipussitaudin hoitona tai paikallisen muutoksen (ahtauma, kasvain tms.) poistamiseksi.
Peräsuoleen kohdistuvat toimenpiteet voivat aiheuttaa pitkäkestoisia oireita peräsuolen toimintaan. Peräsuolen kutina/kirvely on yleinen oire. Se liittyy usein kaikkiin peräaukon sairaustiloihin, mutta voi esiintyä myös itsenäisenä ilman todettavaa syytä. Kutinaa voi aiheuttaa mm. hautuminen ja ärsytys (istumatyö, ripuli ja ulosteen pidätyskyvyttömyys), paikalliset ärsytystekijät (hankaus ja liiallinen pesu) sekä peräaukon ongelmat, kuten haavaumat ja peräpukamat. Myös yksittäiset ruoka-aineet saattavat ärsyttää, esimerkiksi runsas luumujen syönti. Peräaukon seudulle voi tulla myös ihosairaus, esimerkiksi psoriasis, erilaiset ihottumat ja valkojäkälä. Kutinan taustalla voi olla myös mm. kihomadon aiheuttama tulehdus.
Jos syy oireiden taustalla jää epäselväksi, on hyvä tehdä paksusuolen- ja sigmasuolentähystys muiden syiden poissulkemiseksi, mikäli tätä ei ole vielä tehty oireiden aikana.
Peräaukon oireissa on oleellista välttää liiallista pesua ja saippuan käyttöä. Erityisesti juoksevat, kemiallisesti valmistetut saippuat vaurioittavat tehokkaasti peräaukon limapatjaa. Saippuaa kannattaa käyttää pesuun vain jos esiintyy tuhrimista, ja veden lämpötilan tulee olla haaleaa. Perusvoidetta on hyvä käyttää ulostamisen jälkeen. Lisäksi paikallisvalmisteena voidaan käyttää sinkkivoidetta tai -talkkia. Mikäli vaiva on harmittava ja elämää haittaava, voidaan kortikosteroidi-voiteita käyttää kuuriluontoisesti, mutta jatkuvaa käyttöä tulee haittavaikutusten vuoksi välttää.
Valitettavasti peräsuolen oireet ovat hankalaoireisia. Mikäli oireet hankaloittavat elämää, on suositeltavaa käydä kerran peräsuolikirurgin (proktologi) vastaanotolla kokonaistilanteen kartoittamiseksi.