Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Proktiitti ja kivut yhdynnässä

21.01.2021

Kysyjällä on proktiitti, johon on käytössä mesalatsiinivalmiste. Oireita esiintyy muutaman kerran vuodessa. Nyt hänelle on esiintynyt yhdyntöjen yhteydessä puukkomaista, syvällä tuntuvaa kipua. Kipu kestää hetken. Selkeää yhteyttä IBD:n oireisen vaiheen ja kipujen välillä ei ole.

Yhdyntäkivun eli  dyspareunian taustalla voi olla useita syitä. Kipu jaetaan pinnalliseen ja syvään kipuun. Pinnallisen kivun taustalla voi olla muun muassa limakalvojen ohentuminen, sukupuolitaudit, vulvodynia eli sukupuolielinten kipu, vulvan ihosairaudet. Syvän kivun taustalla voi olla muun muassa endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti, emätinkouristus eli vaginismi, interstitielli kystiitti eli virtsarakon kipuoireyhtymä ja myös IBD.

Yhdyntäkivun taustalla voi olla useita eri seikkoja ja on tärkeää selvittää sen syy. Tällöin voidaan kohdentaa mahdollisesti käytettävissä oleva hoito siten, että kipu saadaan väistymään/lievittymään. Tärkeää on tehdä huolellinen gynekologinen tutkimus. Mikäli IBD-potilaalla esiintyy yhdyntäkipua, on tärkeää varmistaa, että tauti on remissiossa. Aktiivissa vaiheessa oleva IBD saattaa aiheuttaa yhdyntäkipua. Tällöin ensisijainen tutkimus on ulosteen kalprotektiinipitoisuuden määrittäminen.  Proktiitin akutisoituessa ulosteen kalprotektiini on yleensä selvästi koholla. Mikäli kalprotektiinipitoisuus on koholla niin tällöin on aiheellista tehostaa lääkitystä. Tarvittaessa tulee harkita tähystystutkimusta.