Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Proktiitti ja lääkkeet

15.04.2020

Proktiitti, eli pelkästään peräsuolen alueelle rajoittuva tulehdus, on IBD:n ja erityisesti haavaisen koliitin lievin tautimuoto. Tässä sairaudessa ennuste on hyvä, mutta proktiitti voi aiheuttaa pahimmillaan arkipäivän elämää paljon hankaloittavia oireita. Proktiitin hoidossa käytetään ensisijaisesti paikallishoitovalmisteita eli peräpuikkoja tai peräruiskeita. Yleensä lievä proktiitti reagoi hyvin peräpuikkona annettaviin valmisteisiin. Tällöin käytetään ensisijaisesti mesalatsiinia sisältäviä peräpuikkoja, pahenemisvaiheessa myös kortikosteroidia sisältäviä peräpuikkoja tai -ruiskeita.

Jos diagnosoinnin yhteydessä proktiitti on todettu lieväasteiseksi, hoitavan lääkärin arvion perusteella voidaan tarvittaessa käyttää peräpuikkoja. Tulehdusta tulee hoitaa alkuun pidemmällä, kuukausia kestävällä säännöllisellä lääkityksellä. Kun tauti on saatu remissioon, voidaan siirtyä tarvittaessa otettavaan lääkitykseen. Tällöin oireiden ilmaantuessa käytetään paikallishoitovalmistetta: yleensä peräpuikkoja 2-3 kuukauden kuurina.

Usein käy kuitenkin niin, että tarvittaessa käytettävän lääkityksen aikana tulehdus voi kuitenkin vähitellen  lisääntyä, jolloin joudutaan siirtymään säännölliseen, päivittäin otettavaan lääkitykseen.

Peräpuikkolääkityksellä (mesalatsiini) ei ole todettu vaikutusta kuukautisvuotoon.