Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Proktiitti ja liitännäissairaudet

16.04.2020

Proktiitti on yksi IBD:n ilmenemismuoto. Sen taustalla on tyypillisesti haavainen koliitti (Colitis ulcerosa eli CU), mutta se voi esiintyä myös Crohnin taudin proktiittina.

Proktiitin yhteydessä voi esiintyä liitännäissairauksia, kuten nivelsärkyä, sakroiliittia (lantion- ja selkärangan liitoksen tulehdustila) tai silmän värikalvon tulehduksia.  Yleensä oireet liittyvät aktiiviin IBD:hen, mutta liitännäisoireet voivat tulla myös silloin, kun IBD on hoidossa ja remissiossa.

Liitännäissairauksien estämisessä on tärkeää huolehtia siitä, että itse perustauti eli IBD on remissiossa eikä aktiivia tulehdusta esiinny peräsuolen tai muualla maha-suolikanavan alueella.  Näin pienennetään muiden sairauksien ilmaantumisen riskiä. Tässä ulosteen kalprotektiininäyte on hyvä seurantatutkimus. Kalprotektiiniarvoa seurataan yleensä 1-2 kertaa vuodessa otettavilla näytteillä. Liitännäissairauksien estämisessä tulee huolehtia lisäksi fyysisestä yleiskunnosta liikkumalla säännöllisesti ja nauttimalla monipuolista ruokaa.

Jos uusia oireita ilmaantuu hyvässä hoitotasapainossa olevasta IBD:sta huolimatta, suosittelen ottamaan yhteyttä suolistotulehduksen hoidosta vastaavaan lääkäriin. Tällöin voidaan kartoittaa tarvittavat jatkotutkimukset ja selvittää samalla perustaudin eli proktiitin tilanne.

Kun proktiitti on oireeton ja remissiossa, tällä ei ole vaikutusta muuhun kehoon. On tärkeää noudattaa yhdessä hoitavan lääkärin kanssa laadittua hoitosuunnitelmaa. Tällöin on mahdollista nauttia normaalista elämästä eikä IBD aiheuta murheita arjen kiireen keskellä.