Nina Eriksson

Psyllium ja IBD

05.04.2018

Prebiootit ovat ravinnon osia, joita ruoansulatuksemme ei pysty käsittelemään ja jotka valikoidusti paksusuolessa edistävät joidenkin suotuisien suolistobakteerien kasvua ja/tai lisäävät niiden aktiivista toimintaa. Psyllium on liukeneva kuitu, joka mm. sitoo suolistossa vettä ja tasapainottaa ulosteen koostumusta. Sen pääasiallisin käyttö on ummetuksen hoidossa ja lisäksi sitä käytetään paljon toiminnallisten suolisairauksien (IBS, Irritable Bowell Syndrome, ärtyvän paksusuolen oireyhtymä) hoidossa. Ei ole lainkaan harvinaista, että IBD-potilaalla olisi oireiden takana myös toiminnallisia suolioireita, joihin psyllium-lisällä voidaan vaikuttaa. Toisaalta, jotkut saavat siitä ilmavaivoja ja löysävatsaisuutta.
Psylliumin käyttö aloitetaan yleensä pienellä annoksella, esim. (1/2) -1 pakkauksessa oleva mitta päivässä, jota nostetaan muutaman viikon välein yksilöllisen vasteen mukaan. Hoidon tulos voidaan arvioida parin kuukauden säännöllisen käytön jälkeen. Psylliumin tai muidenkaan prebioottien käytöstä ei ole todettu olevan hyötyä Crohnin taudin hoidossa. On myös muistettava, että strikturoivassa Crohnin taudissa, etenkin liukenemattomien kuitujen käyttöä, usein rajoitetaan.
Haavaisessa paksusuolentulehduksessa kuitulisä on turvallista ja terveellinen kuitupitoinen ravinto/kuitulisä saattaa edesauttaa remission pysyvyyttä. Toisaalta aktiivisessa tautivaiheessa kuidun vähentäminen ravinnossa (ulostemäärä vähenee) saattaa jonkin verran lievittää oireita.
Siihen, miten psyllium vaikuttaa suolen limakalvon tulehdusmekanismeihin ja/tai mikrobiomiin ja/tai mikrobien aineenvaihduntatuotteiden määrään ja laatuun en valitettavasti osaa vastata.