Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Puolison lääkityksen vaikutus raskauteen

20.12.2019

Kysyjää mietityttää puolison käyttämien mesalatsiini-valmisteen ja atsatiopriini-valmisteen vaikutusta sikiön terveydentilaan. Yleensä tiedetään että äidin IBD-sairaus itsellään ja erityisesti jos se on aktiivinen raskauden aikana altistaa raskaudenaikaisille ongelmille, kuten raskauden keskenmenolle, ennenaikaiselle synnytykselle ja lapsen pienelle syntymäpainolle.

Samaa aihetta olen käsitellyt edellisessä kysymyksessä. Yleensä periaatteena on, että miehen lääkitystä voidaan jatkaa suhteellisen turvallisesti. Hänen käyttämänsä lääkityksen aiheuttama riski kehittyvälle sikiölle on vähäinen. Tällöin riskiarvio tehdään erityisesti tiopuriinilääkityksen (atsatiopriini, merkaptopuriini) ja biologisten lääkkeiden kohdalla. Mikäli lääkitys voidaan tauottaa ilman riskiä suolistotulehduksen aktivoitumisesta, tehdään tämä asteittain hoitavan lääkärin valvovan silmän alla.

Äidin osalta mesalatsiini-lääkitystä voidaan käyttää läpi raskauden, jos hoidon mahdolliset hyödyt ylittävät siihen mahdollisesti liittyvät riskit. Tiopuriinilääkityksen kohdalla tehdään potilaskohtainen riskiarvio lääkityksen hyödyistä ja haitoista kehittyvän sikiön kannalta. Yleensä lääkitystä jatketaan mikäli se on tärkeää äidin IBD:n pysymiseksi remissiossa. Tällöin lääkityksen mahdollinen haitta sikiölle katsotaan pienemmäksi kuin lääkityksen lopettamisen aiheuttama riski äidin koliitin aktivoitumiselle. Biologisten lääkkeiden osalta lääkitystä voidaan jatkaa alkuraskaudessa, mikäli suolistotulehduksen tilanne sen vaatii, aina viimeiseen raskauden trimesteriin asti. Tällöin lääkitys yleensä tauotetaan, mutta mikäli äidin suolistotulehdus sen vaatii, niin hoitavan lääkärin harkinnan mukaan lääkitystä voidaan jatkaa läpi koko raskauden.

Metotreksaatti-lääkitys on ehdoton vasta-aihe raskaudelle ja kyseinen lääkitys tulee lopettaa kuukausia ennen suunniteltua raskautta.

Perheenlisäystä suunnitteleville pareille, joista jommallakummalla tai molemmilla on krooniseen sairauteen liittyvä lääkitys, on käytössä Helsingin sairaanhoitopiirin (HUS) Teratogeeninen tietopalvelu. Yksiköllä on puhelinpalvelu arkisin klo 9-12 puhelinnumerossa 0947176500 tai Chat-palvelu Terveyskylä.fi:ssa ( ti-pe klo 13-15). Kyseistä palvelua voin suositella lämpimästi kaikille raskautta suunnitteleville tai jo raskaana oleville äidille ja isille.