Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Rokotus kortisonikuurin aikana

30.06.2021

Kysyjällä on kortisonikuuri päällä CU:n proktiittiin ja koronarokotteen otto lähestyy. Akuutin ja aktivoituneen IBD:n hoitoon käytettävän kortikosteroidin tiedetään vaimentavan immunologista vastetta. Näin tapahtuu myös otettaessa rokotteita eri taudinaiheuttajia vastaan. Tällöin rokotteen aiheuttama vasta-aineiden muodostus voi jäädä vaimeammaksi kuin mikä se olisi ilman kortikosteroidilääkitystä.

IBD:n hoitoon käytettävistä lääkkeistä eniten vasta-aineiden muodostumista vaimentaa metotreksaatti. COVID-19-rokotteiden immunogeenisyyttä (rokotteen kykyä aiheuttaa vasta-aineiden muodostumista) ja tehoa IBD-potilaiden hoidossa ei ole erikseen tutkittu, kuten ei myöskään esimerkiksi reumapotilaiden keskuudessa. Suomessa käytettävissä rokotteissa ei käytetä heikennettyjä viruksia vaan ainoastaan valkuaisainetta SARS-Co2-viruksen pinnan piikkirakenteesta.  Täten kyseisiä rokotteita voidaan käyttää, vaikka potilaalla on käytössä omaan immuunipuolustukseen vaikuttava lääkitys, mitä myös kortikosteroidilääkitys on. Yleisesti kaikkien rokotettavaksi soveltuvien suositellaan ottavan COVID-19-rokote. Ja kuten myös yleinen THL:n rokotusohjelma osoittaa, ensimmäisten joukossa rokotetaan suuren riskin potilaat, joihin kuuluu alentuneesta immuunipuolustuksesta kärsivät potilaat (syöpäpotilaat, elinsiirtopotilaat ynnä muut).

Eli rokote suositellaan ottamaan silloin kun sen aika tulee. Kortikosteroidikuuri ei estä rokotteen saamista. Koska kortikosteroidikuuri saattaa altistaa vaikealle COVID-19-taudille, myös tämä suosii edellä mainittuja valmisteita saavien rokottamista. Suosittelen tarvittaessa olemaan yhteydessä omaan hoitavaan lääkäriin, jos rokotteen ottaminen mietityttää.