Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Ruokavalio Crohnin taudissa

27.09.2021

Kysyjällä on todettu muutama kuukausi sitten Crohnin tauti. Ongelmana on ruokailujen jälkeen ilmaantuva vatsakipu ja turvottelu. Kysyjällä esiintyy lisäksi oksentelua.

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyy erityyppisiä suolisto-oireita kuten vatsakipua, tihentynyttä suolentoimintaa ja ripulityyppistä ulostetta, jossa mukana on limaa/verta. Usein oireet lievittyvät tai väistyvät kokonaan, kun tauti on saatu remissioon (tulehdus on sammunut). Tulehduksen akuutissa vaiheessa voidaan joutua turvautumaan vähäkuituiseen ruokavalioon ja suoliston tulehduksen rauhoituttua asteittain palata kuituja sisältävään ruokaan. IBD-potilaan ravitsemuksesta voi lukea lisätietoa esimerkiksi IBD ja muut tulehdukselliset suolistosairaudet -potilasjärjestön internetsivuilta.

Jos suolisto-oireita esiintyy edelleen taudin remissiovaiheen saavuttamisen jälkeen, voi taustalla olla myös ns. ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) liittyvät oireet. Kyseessä on toiminnallinen suolistovaiva. Ärtyvästä suolesta kärsivillä henkilöillä suoliston mikrobikirjo on kapeampi kuin terveillä henkilöillä, mutta vielä ei tiedetä, miten tämä liittyy oireiden syntyyn. Mahdollisia syitä oireille voivat olla suolen seinämän läpäisevyyteen ja suolen liikkeisiin liittyvät syyt, matala-asteinen tulehdus tai kivun aistimiseen ja hermoston toimintaan liittyvä häiriö. Oireita ovat tyypillisesti vatsan turvottelu ja ilmavaivat, paikkaa vaihtava vatsakipu, joka usein helpottaa ulostamisen jälkeen, sekä vaihteleva suolentoiminta. Tällöin yleensä ruokavaliossa olevat tekijät, kuten huonosti imeytyvät hiilihydraatit, aiheuttavat tyypilliset oireet.

Oireilua voi helpottaa omatoimisesti liikunnan ja itselleen sopivan ruokavalion avulla. Liikunta nopeuttaa suolikaasun ja ulosteen läpikulkuaikaa paksusuolessa. Ruokailussa kannattaa suosia säännöllisiä pieniä aterioita, huolehtia riittävästä kuidun ja nesteen saannista sekä välttää oireilua pahentavia ruoka-aineita. Välteltäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi kofeiini, runsasrasvaiset ateriat, alkoholi ja mausteiset ruuat.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0176
04/2023