Petri Mäkelä | Reunapaikka - Kysy lääkäriltä IBD:stä

Petri Mäkelä

Rypsiöljyn yhteys Crohnin tautiin

16.10.2020

Kysyjää on askarruttanut mahdollisen rypsiöljyn (linolihapon) yhteys Crohnin tautiin.

Kysyjällä on kaksi lasta, jotka ovat alkaneet oireilemaan mahasuoli-kanavan puolelta rypsiöljyä käytettäessä. Myös kysyjällä itsellään on ilmaantunut ylävatsa-oireita (närästystä) rypsiöljyä käytettäessä.

Yleisesti tiedetään, että rasvaisen ruuan käyttö hidastaa mahalaukun tyhjenemistä. Tällöin ruoka viipyy pidempään mahalaukussa ennen kuin lähtee eteenpäin ohutsuoleen. Mitä pidempään ruokamassa viipyy mahalaukussa, sen pidempi altistumisaika on refluksille. Oireena voi tällöin olla närästys, lisääntynyt röyhtäily, niellyn ruuan nousu suuhun ja pahoinvointi. Tämän vuoksi refluksi-oireiselle suosittelemme välttämään rasvaisia ruokia ja ruokailun jälkeen makuulle menoa.

Omaga-6-rasvahappojen, kuten auringonkukkaöljyn, soijaöljyn, rypsi-/rapsiöljyn ja saksanpähkinäöljyn, ravitsemuksellisen vaikutuksen arvio perustuu paljon ravitsemustieteen piiriin. Joten tässä esityksessä nojaudun Antidootti.fi -sivustolla blogia pitävän ravitsemusterapeutin Reijo Laakkosen esitykseen. Esityksessään hän on perusteellisesti selvittänyt edellä mainittujen rasvahappojen vaikutuksia elimistöön ja myös IBD:hen. Kyseinen esitys on kaikkien vapaasti luettavissa.

Linolihapon (omega-6-rasvahappo) on aikoinaan uskottu aiheuttavan matalan tulehdustilan elimistössä, koska kyseinen rasvahappo muuttuu elimistössä arakidonihapoksi. Tutkimuksissa on osoitettu, että linolihapon käyttö ei yleisellä tasolla lisää arakidonihapon määrää elimistössä.

Tuoreessa suomalaisessa tutkimuksessa on osoitettu, että ainoastaan noin 20 %:lla suomalaisista linolihapon runsas saanti voi käynnistää matalan asteen tulehduksen elimistössä. Lisäksi suurimmalla osalla suomalaisilla linolihapon saanti ravinnosta vähentää matalan asteen tulehdusta elimistössä ja on täten terveyttä edistävä. Olennaisena osana on yksilön perimä ja erityisesti näyttää siltä, että merkittävässä asemassa on FADS1-geenin toiminta.

Ylläoleva tutkimustulos on täysin uudenlainen löydös aikaisempaan ja osin ristiriitaiseen tutkimustietoon verrattuna koskien linolihapon yhteyttä IBD:hen.

Yleisesti ottaen ruokaöljyjen käyttö ja omega-6-rasvahappoja sisältävien tuotteiden käyttö on turvallista. Kyseisillä tuotteilla on monia terveyteen liittyviä positiivisia vaikutuksia. Uudet tutkimukset osoittavat, että em. valmisteiden käyttö vähentää matalaa tulehdusta elimistössä suurimmalla osalla väestöstä, ja muillakin vaikutus elimistössä tulehdusta ylläpitävänä voimana on heikko. Ei myöskään olla voitu osoittaa, että kyseisten ruoka-aineiden käyttö altistaisi IBD:n synnylle. Toki rasvaisen ruuan käyttö altistaa refluksi-oireiden lisääntymiseen, mutta se on sitten toisen tarinan aihe.